Най-хубаво е да си възпроизведеш пчелни майки в съответния район на пчелина. А най-лошото е да ги внасяш откъде ли не”, споделя мнението си пред Агри.БГ Цено Ценов – пчелар от плевенското село Бресте със затворен цикъл на производство, собствен бранд и директен пазар.

Доц. Юлиян Станчев: Проблемът със залежали количества мед е глобален

През времето производителят и съпругата му създават семеен бизнес, сами си правят всичко, нужно за пчелините, залагат на високо качество, собствена марка пчелни продукти и директна връзка с потребителя. Доволни са, имат дългогодишни лоялни клиенти, а във фирмения магазин продават и пчелни продукти на свои колеги.

Намираме Цено Ценов малко след първите за сезона проверки на кошерите. Засега нещата са добре, смъртността при пчелите му е в рамките на нормалното, имат запаси от мед, имат и пило. Всъщност пчеларят не е спирал да работи и да подготвя производството през годината.

„Основи, рамки.., всичко ни върви по график и по план. Нещата трябва да се подготвят отрано, защото в пчеларството работиш цялата година за месец – два, в които да извадиш продукция, не става в последния момент да правиш нещата, заявява Ценов.

Още от самото начало той започва и собствено майкопроизводство, убеден, че това е най-добрият начин за устойчива пчелна ферма.

Ако се купуват пчелни майки, според мен те трябва да са от наши си породи, подходящи за съответните условия, в които ще живеят. У нас обаче има немалък внос на майки от чужбина - Италия, Румъния, Австрия и ред други държави. Те са свикнали да работят на други климатични условия и среда. Примерно кавказката работи при по-хладно и влажно време, тя е в горист регион, който няма общо със специално нашия тук.

Освен това чуждите породи се оплождат от наши търтеи, получават се кръстоски с неясни качества, те раждат други търтеи и така в един момент изобщо не знаеш какво имаш в пчелина”, коментира пчеларят.

Мотивите за внос на пчелни майки често са свързани с желанието за по-висок добив. Но това може да се окаже нож с две остриета.

„С новата майка в кошера той първоначално започва да работи наистина добре, особено когато има съвпадение в средата на живот, и се стига до високи добиви. Стопанинът вижда разликата с други кошери. Впоследствие обаче дъщерите на тази майка няма да имат изобщо нейните качества, след като са се получили при разнообразни кръстоски. 

При нашите майки също може и се постига висока добивност чрез по-млади майки, регулярно подменяне… А и добивите също така зависят от регион, паша, влага…”, обяснява Цено Ценов.

Той споделя, че също с цел обновяване си купува периодично майки (около десетина годишно), но от проверен във времето производител в Плевен. Ценови работят и върху овощната си градина, край която се намира един от пчелините им. Те са уверени, че кръговата икономика в стопанството и постигането на качество са успешният път за семейните ферми.