Йоан-Космин Херца надали е вярвал, че, започвайки да произвежда мед, един ден той ще бъде достоен да бъде сред даровете за папа. Неговата история е вдъхновяваща и пример за това, че усилията винаги биват възнаграждавани, научаваме от предаването Agrostrategia по TVR 1. 

Битката предстои: Истинският пчелен мед срещу „меда без пчели“

Преди около месец папа Франциск получи буркан с мед от кошерите на Херца. Той бе сред даровете, които министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку занесе на папата във Ватикана. 

Йоан-Космин Херца не произхожда от семейство на пчелари, нито е отглеждал пчели като млад. Завършва гимназия и техникум по информатика. След това няколко години работи в офис в Сибиу. 

Първите пчелни семейства младият мъж купува през 2012 г. Макар по онова време да не знае нищо за пчеларството, има известни познания за ползите от пчелните продукти. Херца използва прашеца като източник на важни хранителни вещества, за да помогне на мускулатурата си, която гради във фитнеса. 

През 2012 г. предприех стъпката да си взема пчелни семейства. По същото време работих в офис в Сибиу. Искаше ми се да се върна към корените си. Работата в града някак си не беше за мен, макар да имах бъдеще там. Реших да оставя всичко зад гърба си и да се върна на село, спомня си румънецът. По онова време той дори няма къща, в която да се настани. Само градина, в която се грижи за няколко кошера. 

Грижата за пчелите ме промени тотално, признава Херца. 

В момента пчелинът му включва 200 кошера. 

Йоан-Космин създава пчелни семейства, които са устойчиви на болести и не изискват химични обработки. 

Ние не използваме антибиотици, химикали или химически обработки при лечението им. Първоначалното ядро ​​на пчелните семейства открих при един старец. Той успя да пренесе добър ген и оттам се сдобих с дъщерите си. Практически от този нуклеус извлякох рояка си и развих пчелина си, обяснява пчеларят от Галеш.

Вече четвърта година, от 2020 г. досега, Космин е пчелар на пълно работно време. Решението да се отдаде изцяло на пчеларството идва с първия проект с европейски средства. През 2020 г. Херца печели проект на стойност 100 000 евро, с който създава професионална линия за бутилиране на органичен мед. Днес капацитетът на пакетиране на цеха е един тон мед на ден. 

Имаме няколко вида мед - акациев, липов и полифлорен. За да получим чист акациев продукт, поставяме кошерите на 4 километра от края на гората. Тъй като районът е планински, няма производители на царевица, пшеница и картофи, споделя румънецът. 

Един от "специалитетите" му е високо цененият крем мед. Той става за мазане. 

Тъй като харесвам девизи, мога да ви кажа един, който обичам - „ние сме това, което ядем“. Ние консумираме органични продукти и сме здрави и това си личи с времето. Инвестираме в здравето си, като сме това, което ядем, чрез органични продукти без добавки, споделя Херца. 

Препоръчвам на всеки човек, който иска да следва мечтите си, да го направи. Оставих зад гърба си трафика, суматохата, бетона и града за по-здравословен живот, пълен с радости. Ако правиш това, което правиш с любов, страст и удоволствие, всичко идва естествено. Това вече не е работа. Хобито се превръща в бизнес, зад който стоят страст и свобода, казва още производителят на мед. 
 



Вижте още:

Експерт: Всеки по веригата има възможност да фалшифицира пчелния мед

Пчеларят, когото опустишителен пожар не успя да сломи

Доц. Юлиян Станчев: Проблемът със залежали количества мед е глобален