В най-голямата животновъдна ферма в северната ни съседка стадото наброява 13 000 глави. Тя е една от многото, собственост на холандци. Сред най-големите развъдници на крави в Румъния ще откриете и холдинги, в които участват израелски, италиански и румънски акционери, пише румънският сайт Poucere.

Кирил Вътев: Равносметка за 6 месеца начело на аграрното министерство

Най-големият бизнес в сектора е DN Agrar Group със стадо от 13 000 крави, което е с 20% повече в сравнение със същия период на 2022 г. Групата, основана през 2008 г. от Ян Гийсбертус де Бур, включва 15 компании, от които четири стопанствата имат за основна дейност отглеждането на млечни говеда. Те стопанисват около 7000 ха земеделска земя.

Второто място в класацията се заема от Afiliu Trans SRL - компания, основана от Михай Афилиу, която притежава около 4500 животни и произвежда интегрирано. Afiliu разполага със 7000 хектара земя, на която се отглеждат зърнени и маслодайни култури.

Третият най-голям развъдник за крави в Румъния е Maxagro Lact, която е част от групата Maxagro, собственост на семейство Зифчек от Тимиш. Кравефермата разполага с около 2500 крави и стопанисва над 10 000 хектара земеделска земя.

В челните редици се вижда и името на Гаврила Тучилуш от Agrimat Matca с ферма от 1800 крави, 4000 хектара земеделска земя и 1700 кози. Заедно с няколко други фермери той създава земеделска кооперация, която инвестира в производствена база.

Друг румънски бизнес е Panifcom SRL Iași, който има около 1700 крави във фермата, а акционерите са Ливиу Бълъничи и Стефан Холиков. Двамата имат бизнес и с големи култури, но и с мелничарство.

Сред най-големите е и Agricola Utviniș, контролирана от италианската Ferrari Roberto чрез Artemide Corporate SRL. Фермата стопанисва около 1000 хектара земя и има стадо от 1300 крави. Млякото се преработва в собствена фабрика.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Шап по свинете

Кой притежава най-много украинска земя?

Протестиращи: Не убивайте българския фермер (обновена)