Пашата на овце в лозето е метод, който набира популярност в Португалия. Той позволява да се намали използването на машини и пестициди и да се запази биоразнообразието в името на защитата на почвата от засушаване. Услугите на “пасящи овце” стават все по-търсени, пише португалската агенция Lusa. 

Майчински тип стадо - успешна формула за one-man show стопанствата

Стадо овце се използва за контрол на растежа на растителността в лозя в околностите на Саброза. Лозарят и винопроизводител Пауло Коутиньо е специализиран в регенеративното земеделие. В своята ферма той е внедрил паша на овце по време на фазата на покой на лозята. 

Целта е да се регулира растежът на покривните култури, тъй като овцете се хранят под надзора на овчаря. Те не унищожават растителността напълно, споделя Коутиньо. Той е заложил на покривна смес от овес, горчица и детелина. 

Пашата в лозето носи и допълнителни преимущества, извън пестенето на разходи за техника и хербициди. Тя осигурява органичен тор. Покривните култури повишават устойчивостта на всички екосистеми в лозето и понижават температурата на почвата през летния период. Разликата на температурите между гола и покрита с растителност земя е около 20 градуса. 

По същество става дума за връщане на живота на почвата - нещо, което увреждаме и унищожаваме в продължение на много години в традиционното лозарство. В допълнение към регенерирането на почвата, важно е също така да се запази почвената влага от валежите и да се предотврати излугването и оттичането на хранителни вещества, обяснява Пауло Коутиньо.

Една от трудностите при прилагането на тази практика е едночасовото движение на овцете, което се извършва от собственика на стадото, 76-годишният пастир Мануел да Силва. Той има стадо от 60 овце и кози, специално сформирано за тези задачи. Мъжът има богат опит в предоставянето на подобни услуги за плевене. Сътрудничеството носи ползи и за двете страни. Животните получават храна и заплати, а лозарят има възможност да произвежда био вино. Пауло Коутиньо също е инвестирал в компостиране и повторно използване на отпадъци от лозя и винопроизводство.

Това е почти затворена система. Това, което извадя от лозето, го слагам обрабтно, включително кюспе, гроздова утайка и др., споделя още лозарят. 
Днес средногодишното производство му на вино е 3500 бутилки, като в момента има три вида червени, бели и розе вина, които се реализират основно на португалския пазар. 



Вижте още:

Животновъди: Административната тежест над фермера е прекалена

Ферма с 850 овце до Белене пробива с млечните си продукти основно в София

Близката ферма: Как се отглеждат оранжерийни зеленчуци без плуг, фреза и химически пестициди