Със специален премиум знак Националният събор на овцевъдите ще удостои първокласните фермерски продукти от овче и козе мляко, които ще бъдат представени на предстоящото дванадесето издание на форума. Знакът-еталон ще гарантира най-високо качество и ще има графичен еквивалент, който отличените производители ще могат да поставят върху опаковката на своя продукт. Той ще се присъжда в 7 категории на участници в конкурса за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко, който е в рамките на специализираното изложение на млечни продукти на събора. 

Премиум знакът ще е за фермерско сирене, кашкавал и оригинален продукт  съответно от овче и козе мляко и за кисело овче мляко. Продуктите ще бъдат оценявани за плътност, структура, цвят, масленост и вкус от експертно жури с участието на водещи експерти от Министерство на земеделието и храните, БАБХ, НОКА и други. Конкурсът ще е в първия ден на събора, 24 май (петък) от 16.30 ч., като фермерите могат да участват с неограничен брой и вид продукти.

събор на овцевъдите

Изложението на млечни продукти и самият конкурс ще са под мотото „Българските храни от български суровини“ и имат за цел насърчаване производството и потреблението на фермерски храни. Продукция ще изложат повече от 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. През трите дни на събора в специално обособена зона за директни продажби те ще предлагат богата гама продукти - истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара. 

По време на събора от 24 до 26 май край Петропавловския манастир ще има и  демонстрации на производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии.  В тях рамо до рамо ще се включат майстори, съхранили и възродили стари, вековни рецепти и експерти по иновациите.

Дванадесетото издание на форума и тази година ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор. В традиционното изложение на чистопородни овце и кози ще бъдат показани повече от 1000 животни от автохтонни, местни и редки породи отглеждани у нас. Ще има изложба на кучета, конни атракции, фермерски пазар с био храни и напитки , различна селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, състезание за най-тежък коч, най-дълъг косъм на коза и майсторско рязане на овчи суджук.

събор на овцевъдите

Събитието ще  предложи много фолклор, занаятчийско изложение, кулинарни демонстрации, етно атракции и възстановки, народни веселби, вечерни концерти и още много  емоции, забавления и преживявания.

Национален събор на овцевъдите в България провежда ежегодно край Патропавловския манастир от 2011 година. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция и Българското национално радио.