За оранжериите в България традиционно стопанската година приключи доста по-рано от календарната и не се очаква старт на сезона с началото на 2024 г. Каква беше 2023 г. за сектора – обобщаваме и коментираме в следващите редове.

Годината започна с прехвърляне на стари нерешени проблемивисоки разходи за енергоизточници и настояване за подкрепа в тази посока, искане за разграничаване между отопляеми и неотопляеми оранжерии, контрол на вноса и прочее. Масово стопаните заложиха първата си реколта по-късно от обичайното, съответно ранно българско производство на пазара почти нямаше.

„За сектор „Оранжерийно производство“ 2023 година беше доста динамична, смениха се двама министри на земеделието, което не беше особено полезно са всички в бранша, но такава беше политическата обстановка. 

Оранжерийното производство беше най-засегнато от икономическа гледна точка и в резултат на войната в Украйна, заради повишените цени на енегроносителите като цяло, поради което борбата ни беше насочена основна в тази посока, но и не само. 

Откакто се промени икономическата ситуация, апелираме и изискваме от МЗХ да има целево подпомагане за сектора, но до момента няма чуваемост, обобщава пред Агри.БГ Марин Генуров, член на УС на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Нови ставки бяха определени за отопляемите и неотопляемите оранжерии по обвързана подкрепа, макар че те не доведоха до пълно удовлетворение. От помощта обаче отпаднаха хидропонните оранжерии, което създаде сериозно напрежение в сектора

„След многократно проведени срещи с представители на МЗХ се стигна до решение да се разделят отопляемите от неотопляемите оранжерии при обвързаното подпомагане, като ни беше обещано, че ще се намалят и изискуемите минимални и средни добиви от хектар във връзка с това, че при тази ситуация вече втора година по-голямата част от оранжериите в България не засаждат зимно производство, което е било едно от традиционните им производства в годините назад, припомня Генуров.

За съжаление, се очертава и тази зима да липсва продукция в оранжериите ни, най-вече заради високите енергийни разходи. Последното покачване на цената на газа от 1 декември сякаш затвърди това очакване, а по-рано производители споделиха пред Агри.БГ, че „всички оранжерии, които имат договори с Булгаргаз и не са си взели количествата гориво трябва да плащат тежки неустойки и са дадени на съд”.

2023-та не беше лишена от срасти и неволи – напротив. Сериозно напрежение се натрупа около новия програмен период и забавянето на Кампанията по подаване на заявления за 2023 г. През септември се стигна и до общонационален земеделски протест, който БАПОП също подкрепи. Стигна се до подписване на Меморандум с властта за изпълнението на конкретни мерки.

„В интерес на истината този меморандум се изпълнява точка по точка и единствено МЗХ в лицето на министър Вътев не успяха да договорят да отпадне тавана на Украинската помощ, а беше вдигнат с 30 000 евро”, подчертава Марин Генуров.

В първата година от изпълнението на новия програмен период на ОСП имаше и добри новини от сектора на оранжериите.

"Едно от най-положителните неща, които се случиха през тази година, е учредяването на Българска аграрна камара и БАПОП е един от учредителите. Идеята е да бъдем по-единни, по-представителни и по-силни в политиките, които искаме да постигнем в сектор „Земеделие“. 

БАК от своя страна е поканена да стане член на Копа и Коджека, най-голямата европейска организация на земеделски производители, която има страхотно влияние на ниво Европейски парламент. Например в момента част от европейските страни, в това число и България, искаме дерогация за 2024 г. в прилагането на някой екосхеми и агроекологични интервенции по новата ОСП 2023-2027 заради продължителното въздействие на екстремни метеорологични условия. 

През 2023 г. БАПОП взе участие в две големи международни изложения, касаещи аграрния сектор - изложението Фрут Логистика (Fruit Logisitca ) в Берлин, Германия и Фрут Атракшън (Fruit Attraction) в Мадрид, Испания. На тези изложения браншът имаше възможност не само да направи контакти с потенциални партньори, но и да се запознае с новостите в аграрния сектор. Тук е мястото да благодарим на МЗХ за подкрепата, която ни оказаха, тъй като успяхме да получим финансова помощ и за двете изложения”, разказва още Генуров.

В стопанско отношение данните на агроминистерството за оранжерийната продукция у нас през годината сочат, че за единадесетте месеца на 2023 г. в оранжериите са произведени с 13,8% повече домати в сравнение с аналогичния период на 2022 г., докато производството на краставици изостава с 3,6% (източник: МЗХ, Оперативен анализ за основни земеделски култури № 47/2023).

„Силно се надяваме и си пожелаваме новата 2024 г. освен да бъде здрава и плодородна, да бъде и година на професионално разбиране и ползотворен диалог с ръководството в МЗХ към сектор „Оранжерийно производство“, защото това е един от секторите в земеделието, който дава прехрана целогодишно на много хора и семейства и осигурява на българския потребител качествена българска продукция”, казва за финал Марин Генуров.