За сектор „Оранжерийно производство” предстоят няколко важни срещи засягащи промените в Стратегическия план, както и подпомагането от страна на държавата. Това обясни пред Агри.БГ Марин Генуров, член на УС на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Вижте още: CAP4US уебинар: Какви промени се предвиждат в екосхемите и ДЗЕС?

 

По думите му при проведените досега срещи, на които е присъствал, е имало чуваемост за голяма част от исканията, а най-важното е, че е постигнато отделяне на отопляемите от неотопляемите оранжерии.

“Остана неясно само какви ще са изискванията за минималните и средните добиви, които трябва да покрива производителят по обвързаното подпомагане. Нашето искане е да се намалят количествата, тъй като заради повишените цени на енергоносителите част от производството на годишна база се намали. 

Ако преди се е произвеждало от януари-февруари до края на годината, сега голяма част от колегите не залагат зимна продукция. Тоест добиви, досега покривани за 10 месеца, ще трябва да бъдат покривани за 6 месеца, за да се получи финансиране по „обвързаната подкрепа”, обясни браншовият представител.

Той подчерта също, че никъде в интервенциите няма подпомагане във връзка с повишените цени на енергоносителите, а това е едно от най-големите пера в оранжерийното производство, както се видя и от последните технологични карти. 

От БАПОП обръщат внимание, че разликата между ставките, които бяха определени за отопляеми и неотопляеми, е много малка. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предложи 8 184,44 евро/ха за отопляеми оранжерии и 5,301.00 евро/ха за неотопляеми. „Надяваме се това да се промени защото, ако останат ставките на тази база, за нас няма да е справедливо, тъй като преките разходи при производството в отопляеми оранжерии са в пъти по-големи”, акцентира Генуров.

На 25 октомврище се състои среща между заместник-министър Йоцев, експерти от МЗХ  и представители на оранжерийния сектор.

„Това което ние ще изискваме на тази среща е целево подпомагане във връзка със завишените цени на енергоносителите за отопляемите оранжерии през зимните месеци, тъй като за втора поредна година, ако няма подпомагане, колегите няма да имат възможност да засадят което означава, че зимата отново няма да има родни зеленчуци, а в крайна сметка идеята на оранжерийните съоръжения е да работят и снабдяват с родни зеленчуци потребителите целогодишно каза още Марин Генуров.

На 6 ноември асоциацията ще участва и в работната среща в агроминистерството, касаеща разпределянето на средствата от помощта de minimis, която беше една от точките в меморандума между управляващите и протестиращите тази есен фермери.

На финал браншовият представител припомни, че оранжерийните производители страдат също и от проблема с ненавременното подпомагане, тъй като вече се е случвало помощта за сектора да бъде изплатена не преди залагането на трудната и капиталоемка първа реколта, за да могат да имат предвидимост, а доста след това.