Защо хидропониката отпадна от обвързаната подкрепа? Тъй като много се изписа по темата, решихме все пак да зададем този въпрос на директора на дирекция “Директни плащания” в Министерството на земеделието  - Аделина Стоянова. 

Фермер: Това може да е последна година за много от земеделците, доставящи на пазара ранна продукция

“За да отговорим коректно на този въпрос, първо трябва да си отговорим на въпроса кои площи подлежат на подпомагане.

Съгласно Регламента за стратегическите планове допустими за подпомагане са площи, които са обработваеми земи, трайни насаждения или постоянно затревени площи. Т.е. върху площта, върху която е заявено за подпомагане трябва да бъдат извършвани определени дейности”, обясни Стоянова. 

Оранжериите като цяло, без значение технологията, по която те отглеждат културите си, са разположени върху обработваеми земи. 

Всички оранжерии, които обработват земята си, т.е. физически коренът на растенията имат директен контакт с почвата, са допустими за подпомагане, посочи експертът.

“Оранжериите, обаче, чиито технологии не включват обработване на земята, т.е. няма изпълнение на критерии за допустим за подпомагане хектар, защото те се отглеждат по технологии, при които корените нямат директен контакт с почвата или въобще не се обработва земята в тези оранжерии, не могат да отговорят на изискването за допустими за подпомагане хектари. Поради тази причина не могат да бъдат включени и в обхвата на подпомагането”, добави Стоянова. 

Аделина Стоянова: Това са съвременни, високо технологични съоръжения, които обаче продължават да получават подкрепа в рамките на инвестиционните мерки. 

Не могат да получат подкрепа в рамките на директните плащания като плащане на площ поради липса на обработваема площ, но по отношение на всички останали инвестиционни мерки за подпомагане, могат да участват, така както всички други земеделски стопани, отбеляза експертът.

Редица от стопаните, които отглеждат хидропонно плодове и зеленчуци се оказват по средата на изпълнението на инвестиционни проект и питат как ще продължават и заслужава ли си да инвестират в това производство.

“Няма опасност проектите им да бъдат счетени като проекти в неизпълнение заради това, че не изпълняват директни плащания. Това че те трябва да изпълнят бизнес плановете си е факт, но високо технологичното им производство при всички случаи ще даде възможност за това”, коментира Аделина Стоянова. 

Как стои въпросът с Европа? 

Във връзка изключването на хидропонното отглеждане на плодове и зеленчуци от обвързаната подкрепа от министерството на земеделието са нарпавили запитване към другите държави членки как те подхождат към подпомагането на хидропониката?

“Отговорите, които получихме от голяма част от колегите от другите държави членки е, че хидропониката се подпомага чрез инвестиционна подкрепа в рамките на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) до момента и в бъдеще ще продължи да се подкрепя по този начин. 

Георги Събев: Търсим добрите практики за подпомагане на хидропонните производители

Нито една държава не подпомага плащане на площ за хидропоника”, каза Стоянова.

Производителите, прилагащи хидропонно отглеждане на плодове и зеленчуци неколкократно чрез Агри.БГ, а и на срещи в министерството заявяват, че настояват да им се покаже документ, в който е записано, че такова подпомагане е нерегламентирано. 

Попитахме Аделина Стоянова за него. 

“Това е хоризонтално изискване към всички държави, което е следствие от Регламента за стратегическите планове”, обясни тя. 

Чуйте целия разговор с Аделина Стоянова по темата

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg