Усвояването на азот от растенията зависи от въглерода, чието съдържание в органичната материя на почвата е около 60%. За нормален растеж съотношението на въглерода и азота в почвата трябва да бъде 12:1, а съотношението на микроорганизмите трябва да бъде 25-30:1, казва Людмила Билявска, доктор на биологичните науки и ръководител на отдела по обща и почвена микробиология на Института по микробиология и вирусология D.K. Zabolotny NASU в статия в специализираното списание The Ukrainian Farmer.

Междинни култури и дерогация по ДЗЕС 8: Насоки за изпълнение на изискванията

Ако в почвата няма достатъчно въглерод, микроорганизмите ще бъдат принудени да работят, за да премахнат излишния токсичен нитратен азот, вместо да осигурят на растенията необходимите хранителни вещества, орални и защитни фактори, когато е необходимо. Освен това, в случай на прилагане на повече торове от оптималното, почвата се стерилизира. Това убива микроорганизмите, които могат да осигурят на културите азот, фосфор и калий и други  хранителни вещества.

Според Билявска използването на метаболитни биологични препарати с подходящи елементи на биотехнологиите и ограничаването на употребата на течни торове ще намали поне наполовина токсичния ефект върху почвената микробиота и ще позволи да се получи реколта дори в сухи условия.

Остатъците от реколтата са един от основните методи за попълване на почвата с хранителни вещества. По-конкретно, 4 тона слама на хектар осигуряват 1,6 тона въглерод, 14-22 кг азот, 3-7 - фосфор, 22-25 - калий, 9-37 - калций, 2-7 - магнезий и до 0,5 кг. на микроелементите. Простото приоритизиране на сламата на терена обаче не е достатъчно. Може да се минерализира с години и да не дава пълния си ресурс и да провокира развитието на фитопатогени. Затова ученият съветва да се използва специфичен набор от микробни биопрепарати заа ускоряване на процеса на минерализация на сламата. Така хранителните вещества стават напълно достъпни за културите, а почвата се дезинфекцира от фитопатогени.



Вижте още:

Все повече земеделци прилагат комплексна интегрирана технология в житни култури от ЮПЛ

Ефективно усвояване на азота в рапица

Идея: Подновяване на държавната помощ “Първично производство” за растениевъдството