15 организации от селското стопанство учредиха първата българска аграрна камара. Учредяването идва след множество срещи и дискусии между организациите от секторите животновъдство, зърнопроизводство, овощарство, зеленчукопроизводство, пчеларство, тютюнопроизводство и наука. 

Вижте лайф от учредяването

Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ)

Това не се е случвало никога в България - учредяването на една такава камара, събиране на толкова много различни сектори на едно място. Тук за няколко месеца съумяхме да изговорим нещата с всички. 

Още на първата среща си казахме, че няма да стане лесно. Минаха няколко месеца в разговори, включително и по нощите, преговори, предлагане на критерии от всички нас. В крайна сметка сме тук. Надявам се, че ще се получи едно много добро начало.

Вижте цялото лайв интервю с Костадин Костадинов.


За председател на събранието, което се проведе в четвъртък, 13 април, в Арбанаси, беше номиниран и избран Симеон Караколев. По време на срещата той каза:

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) 

Надявам се, че градейки тухла по тухла тази камара наистина ще имаме един сериозен успех занапред. В крайна сметка е важно, че сме седнали на една маса с ясни принципи. Знам, че интересите са различни, като в същото време са и общи. Наясно съм с единоборството в много от секторите. Знам, че това коства на съответните участници в тази среща много компромиси, но се надявам, че всички ще останем удовлетворени след известно време, като първият период, който сме си поставили като тестов е до края на тази година. 

Вижте цялото лайв интервю със Симеон Караколев.


Присъстващи на учредяването на камарата бяха също Тракийския университет - Стара Загора, както и Аграрния университет - Пловдив. Двата водещи университета ще бъдат асоциирани членове на камарата.

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА)

Искаме да покажем, че обединението е единственият възможен път за устойчивост в селското стопанство. В същото време това е и моделът, с който трябва да влезем в европейското семейство на фермерите. Ние нямаме представителство и сме единствената държава от ЕС, която няма представителство в Copa-Cogeca.


На първата среща за учредяване на камарата председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) коментира тези намерения за Агри.БГ: 

Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-1020)

Идеята ни е може би в началото на 2024 г. тази камара да стане член на Copa-Cogeca. Това ни е целта!


Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я)

Според мен е логичен процес когато количествените натрупвания водят до качествени изменения. Радвам се, че предложението ми за пилотен проект на камара на ягодоплодните през 2021 година, се реали в пълномащабен национален проект за учредяване на Българска аграрна камара от браншови организации, които са узрели затова и са с потенциал за национална представителност. 

Според мен рецептата на успеха в ръководството и работата на тази организация трябва да са принципите на равенство, демократична справедливост и професионализъм. И то с цел обединяване и търпимост към всички колеги и организации за постигане на общите цели, преодоляване на проблеми от всякакво естество, които са неотменен спътник в съвременното земеделие. 

Смятам, че вчера (13 април 2023 г. - бел. ред.) след заседание, продължило над 7,5 часа се положиха основите на една организация, която да е флагмана на българското земеделие.


Един от наболелите проблеми в сектора е дългоисканата промяна в Закона за собственстта и ползването на земеделските земи. Питаме се ще бъде ли инициирана подобна промяна от камарата и кога?

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА)

Да и не само. Това, което ние се опитвахме да правим вече 3 години, ще бъде надградено със сигурност. Останалите колеги от асоциациите също имат предложения за промени в закона и ще изискваме от народните представители реакция и промени в спешен порядък. В началото на май ще обявим точно какви промени искаме. Това, което в момента подготвяме е един мораториум. 

Асоциациите, учредители на камарата, подчертаха, че тя е неправителствена, доброволна и независима организация с нестопанска цел, която ще работи за развитието на селското стопанство у нас и в защита интересите на своите членове.

Новата структура прие свой устав и утвърди органи на управление – общо събрание,  управителен съвет и председатели.

До края на 2023 г. камарата ще има един председател – Костадин Костадинов, доскорошен председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  

От 1 януари 2024 г. председателите на БАК ще са трима  - по един представител от сектор „Животновъдство“, от подсектор „Зърнопроизводство“ и един, представляващ останалите подсектори от „Растениевъдството“, с общ мандат от една година.

Първото общо събрание на новоучредената камара ще е на 8 май  2023 г. в село Арбанаси до Велико Търново.