„Куликитака” – това е името на опасна игра в социалните мрежи, която се разпространява от месец април насам. Млади хора от цял свят публикуват кратки видеоклипове в популярното приложение „TikTok”, на които се вижда как плашат животни с причудлив танц, пише TopAgrar.

Близо 90% от държавните помощи са за животновъди

Те първо сгъват дясната си ръка, после - лявата, и накрая тичат бурно към животните. И всичко това на фона на откъс от песента „Куликитака“ на Тоньо Росарио. С движенията си хората провокират животните, опитвайки се да ги паникьосат. Най-чести "жертви" са кравите.

Много животновъди обаче са ужасени от новото предизвикателство и алармират, че играта е опасна.

Австрийският фермер Георг Доплер дори изрази гневната си позиция по въпроса в специално видео в Instagram. Той предупреждава, че кравите са животни, които са готови да защитават територията си и бягат по-бързо от човека.

Опитът за плашене застрашава не само живота на хората, които го правят, но и на други, които са невинни минувачи, както и на самите животни. И всичко това на фона на непрекъснатите призиви за хуманно отношение към тях.

От Баварската асоциация на фермерите също изразиха неодобрение.

Това са животни, които тежат по няколкостотин килограма. "Ако изпаднат в паника поради безотговорните ви действия, могат да провокират злополуки", казва Маркус Дрекслер от асоциацията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ку-треска в нови ферми – Болярово пак се прочу

Лизингът на крави - бизнес за милиарди

Мярка 14: Започнаха плащанията за хуманно отношение към животните