У нас лизингът на млечни крави не е много популярен, докато в други страни интересът е толкова голям към тази форма на придобиване на животни, че пазарът се оценява на стотици милиони.

Ферма с директни доставки: Трудно е, но ще се справим!

В Нова Зеландия една от агрофинансиращите компании наскоро реши да инвестира 1 млрд. долара в лизинговата услуга, пише Farmer.pl, цитирайки местното издание stuff.co.nz.

Целта на инвестицията е да подпомогне млекопроизводителите да натрупат капитал. Според намеренията на компанията животните трябва да бъдат изкупени обратно от животновъдите на пазарни цени, след което отдадени под наем на бившия им собственик.

В Нова Зеландия животновъдите все по-трудно намират достъп до капитал за развитие на бизнеса си. Финансовите институции са предпазливи по отношение на кредитирането на стопанствата, а ограниченията върху чуждестранните инвестиции засилват тази предпазливост.

Според Уил Първис, главен изпълнителен директор на компанията, средната големина на стадо млечни крави в страната е 400 глави. То позволява да се освободи капитал от 625 000 долара чрез лизинговата услуга. Тези пари ще отидат за развитие на фермата – инвестиране в инфраструктура, закупуване на земя, финансиране на други дейности и т. н.

Тази услуга не се предлага на земеделските производители с натрупани сериозни дългове, а е насочена към онези, които са в добро финансово състояние, но изпитват трудности с намирането на свеж капитал. Тя е алтернатива на традиционните банкови заеми.

Ако се чудите какво се случва с телетата, родени по време на лизинговия период, отговорът е, че те принадлежат на животновъда, уточняват от компанията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов световен рекорд по млеконадой от една крава

Кравеферма без роботи няма бъдеще

За животновъдите: По-високи ставки и по-малко мляко за доказване