По това време на годината във Вале, Швейцария, една порода крави привлича вниманието на местните хора. Най-добрите представители на породата Херенс се състезават за титлата на кралица, научаваме от HouseofSwitzerland.org.

Кое е общото между добитъка и петрола?

Тази година Швейцарската федерация за отглеждане на кравата Херенс чества своята 100-годишнина. От основаването си през 1920 г. до днес всяка година тя излъчва кралица на кравите.

Защо Херенс заема толкова специално място в швейцарските сърца?

Има нещо специално, когато гледате пасящите стада крави по алпийските склонове. В цял свят хората асоциират тези животни с Швейцария – подобно на шоколада, часовниците и златните кюлчета.

Кравата е неизменна част от швейцарския пейзаж. Както при другите животни, породите говеда са класифицирани по основното им предназначение – млечни, месни, смесени. Има една порода, която изпъква сред останалите в Швейцария – това е Херенс.

Тази порода е добре адаптирана към сложните условия на живот в планината. Да притежаваш крава Херенс е повод за гордост и чест. Обикновено животновъдът се адаптира към темпото на живот на стадото. Тази традиция се предава от поколение на поколение.

Тъй като отговорността не е малка, а честта – голяма, днес много крави Херенс са собственост на хора, които не са фермери, а грижата за тях е поета от животновъди с опит. Пример е актьорът Жерар Депардийо. Неговите крави се отглеждат от местен фермер.

Борбата за титлата кралица

Състезанието за излъчването на 7-те претенденти в 5 категории привлича хиляди хора всяка година. Накрая журито избира кралица за всяка категория. Бъдещите кралици трябва да са на възраст над 2,5 години и да тежат между 400 и 900 кг. Теглото им е важен фактор, но не и решаващ.

Херенс е порода крави с инстинкт на борец - тя изпитва нужда да се бори за надмощие в стадото. Затова победителите се определят след същинска поредица от битки. Ако една крава загуби три пъти поред единоборство с конкурентка, тя ще бъде елиминирана от състезанието. Тази, която отбележи най-много победи, става „кралица на кралиците“.

Избиране на победителя

В края на май или началото на юни различните регионални асоциации в Швейцария избират кои крави Херенс ще прекарат летните месеци на високопланинските пасища. Стадото пасе заедно от средата на юни до средата на септември. Няколко пастири се грижат за тях и ги доят всеки ден. Млякото се използва за производство на сирене. В края на летния сезон пастирите определят коя е кралицата на стадото. Тази крава след това ще води традиционната процесия, минаваща през долината, накичена с корона от цвета.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

За животновъдите: Тънкости при отглеждането на биволи

Как работят петте сетива на кравите?

Криза: Вносът на породисти животни става невъзможен