Според изчисления на учени селскостопанската дейност допринася най-много за глобалните емисии от парникови газове. Най-голяма заслуга за това има животновъдството. Това кара британеца Франсиско Норис да разработи маска за лицето на говедата. Задачата й е да намали емисиите на метан с до 60 %, съобщава AgroPortal24h.

Как да спрем кравите от убиването на планетата

За разлика от хората кравите отделят само малко количество метан чрез газове. Според Норис при тях това става основно по време на дъвчене. Метан излиза през носа на говедата. Тук идва ролята на маската.

Тя е изработена от огъваща се мека пластмаса и тежи под 100 грама. Приспособлението върви с комплект от вентилатори на соларна батерия. Маската улавя метана и го превръща във вода и CO2.

На пазара изобретението ще бъде налично през 2021 г. Дотогава изобретателят си е поставил за цел да подобри ефективността й.

Освен че служи като катализатор, маската може да бъде носена непрекъснато, измерва температурата на животните, регистрира заболявания и при необходимост предупреждава животновъда.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Схема за намаляване на емисиите в животновъдството. Защо не?

Защо месото е трън в очите на учените?

Новозеландските фермери ще плащат за парникови газове