След статията на Агри.БГ за измъчените животни в с. Тополово, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отговори на наше запитване за предприетите от институцията действия.

SOS: Изоставени и обречени на смърт крави

От Агенцията потвърдиха за такъв случай и подаден сигнал, като изпратиха почти веднага информацията за работата по него. Предоставяме ви части от официалния отговор на БАБХ:

Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив е извършила две проверки в животновъден обект № 42600647. Предстои и трета в присъствието на собственичката.

„В дирекцията е постъпил сигнал на 07.05.2020 година около 14 часа. По спешност е извършена проверка в същия ден. Инспекторите са забелязали двама работници, които обгрижват животните. Собственичката не е открита на място, поради което служителите не са имали право да влязат в обекта. Потърсен е контакт с жената, стопанисваща фермата. На 09.05.2020 година обектът е посетен повторно. Отново стопанката не е открита.“

От Агенцията съобщават, че към днешна дата инспекторите са установили контакт със собственичката и е насрочена нова физическа проверка в обекта, която ще се извърши в нейно присъствие. Отправена е молба към местната полиция техен служител също да присъства на проверката. 

В писмото на БАБХ до Агри.БГ се казва още, че по данни на официалния ветеринарен лекар (ОВЛ) животните във фермата са в добро здравословно състояние. Той потвърждава за случай със задушена крава, която е била освободена и лекувана, като уточнява:

Подобни случаи не са изключение в практиката.

Междувремено получихме нови кадри от фермата, в която и към този момент Малинка Колева, дъщеря на собственичката, с помощта на други хора продължава да се грижи за животните. Твърди, че майка ѝ още не е предприела никакви действия по стопанисване на обекта.

 

Малинка Колева: "Всеки момент очаквам инспекторите от ОДБХ – Пловдив да дойдат. Не знам дали ще се осъществи проверката и този път. Не е вярно, че кравите са били в добро състояние. Вижда се ясно от кадрите. Всеки, който гледа крави, ще разбере това. Сега животните са стабилизирани заради нашите усилия. Има още крави, които лекуваме и към този момент. Не е само една. Обадиха ми се от три места, че съм продавала крави. Не продавам крави. Явно майка ми се е опитвала да ги продава, както преди – на черно."

От Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) съобщиха за Агри.БГ, че към настоящия момент собственикът на обекта не е подал заявление за Кампания 2020. От ведомството уточниха, че при това положение те не могат да бъдат компетентна страна по казуса и увериха:

Ако от стопанина бъдат подадени документи за кандидатстване, можем да осъществим проверки на място и всичко нужно по процедура.

Ще отчете ли на какво се дължи сегашното добро състояние на кравите третата проверка на ОДБХ – Пловдив? Какво ще е заключението на институциите и ще има ли потвърдена безстопанственост във фермата в село Тополово? Агри.БГ продължава да следи случая.

СИГНАЛИЗИРАЙ НА АГРИ.БГ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Война за земя в Добруджа?

Субсидии: Нови изисквания към фермерите по ОСП в кризата?

Димитър Мачуганов: Цените на пшеницата ще вървят нагоре