Животни, заболели от Ку-треска, са открити в четири обекта в Област Ямбол, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Министърът: Случаите на Ку-треска в страната намаляват

Болестта е установена при три едри и девет дребни преживни животни след изследване на проби. Те са взети в изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта Ку-треска в България през 2020 г. 

Засегнати са по един обект за отглеждане на кози (в село Маломирово, община Елхово), овце (в град Стралджа), крави (в село Атолово, община Стралджа) и едри преживни животни (в село Шарково, община Болярово). 

Взети са допълнителни проби от засегнатите стада. На стопаните на фермите са издадени предписания за извършване на ваксинация на стадата и лечение на заболелите животни. 

Агенцията по храните е уведомила Регионалната здравна инспекция в Ямбол за предприемане на мерки – изследване на контактните хора (персонал) във фермите. 

Въведена е временна възбрана върху млечната продукция от животните до края на лечението. 

Уведомени са кметовете на населените места, в които са констатирани засегнати животновъдни обекти, за да се направи дезинсекция против кърлежи и комари. 

Към момента за тази година положителни случаи на Ку-треска са потвърдени в четири области – София-област, Шумен, Габрово и Ямбол.

Изследвани са 463 кръвни проби от едри и дребни преживни животни, което се равнява на 51 % изпълнение на Програмата. Положителни са общо 34 проби.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ку-треска: Добри новини за фермата в Съботковци

Ку-треска: Фермер с положителна проба чака документи за болестта

Ку-треска в Етрополе: Има ли заразени животни?