Китайските заводи за производство на карбамид са в трудна ситуация, породена от стремежа на Пекин да осигури небесносиньо небе по време на зимните Олимпийските игри. Част от мерките включват затваряне на заводи с цел ограничаване на замърсяването на въздуха. Това е новина, която може да се отрази на джоба на всички фермери, информира агенция Bloomberg News.

Ще торят ли по-малко земеделските стопани?

По думите на анализатора на Scotiabank Бен Исааксон, на три завода в северната провинцията Шанси е наредено да работят на 50% от мощностите им, за да се намали количеството на емисиите. Това доведе до повишаване на цената на азотните торове на вътрешния пазар.

От Bloomberg допълват, че доколкото Пекин засилва мерките за борба със замърсяването на околната среда в навечерието на Игрите през февруари, все повече заводи за производство на урея може да бъдат принудени да затворят или да намалят производството. Китай, който е ключов доставчик на урея, сулфат и фосфат на световния пазар, от края на миналата година ограничи износа на торове, за да защити вътрешните доставки, което провокира световен ценови шок и може да “разпали” допълнително поскъпването на храните.

Колкото до китайските пестициди, засега проблемите в логистиката не са отстранени, отбелязва Дейвид Ли - бизнес мениджър на пекинската компания SPM Biosciences Inc. Той е съветник на редакцията и постоянен наблюдател на AgriBusiness Global.

Силното световно търсене все още се сблъсква с дефицит на доставки. Съгласно China Containerized Freight Index (CCFI), стойността на фрахта в Китай остава на високо ниво, достигайки 3344 пункта. През 2022 г. проблемът с доставките ще бъде постоянен във всички сфери.

През първото тримесечие на тази година върху агрохимическата промишленост на Китай ще окажат влияние одитите за защита на околната среда и националното производство. Не отслабва и влиянието на “политиката за двоен контрол”, която ще поддържа темповете на производство на агрохимикали в страната от март 2022 г.

За разлика от 2021 г., световната стратегия за търговия може да бъде по-консервативна през 2022 г., тъй като търсенето ще се върне към нормалното потребление на нивото на фермите.

Макар че трябва да се вземе предвид ръстът на обработваемите площи по света, през тази година е напълно вероятно търсенето да намалее. Биологичните решения ще вземат все по-често превес в инвестициите в земеделска продукция, наред с растящото внедряване на прецизно земеделие и цифрово земеделие, заключва експертът.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Опасност за овошките от студа засега няма

Как се прави биомиметично земеделие?

Ще се подпомага използването на по-малко пестициди и торове