Млад гръцки фермер успешно прилага философията за мимикрията и възстановяващото се земеделие и животновъдство, вдъхновено от природата. За да постигне по-добри резултати, той използва понякога и принципите на органичното земеделие, информира Ypaithros.

Фермерът кмет, който иска да създаде биологичен район

Преди около година 25-годишният Игнатиос Рентакис и съпругата му започват да отглеждат по специален начин сезонни зеленчуци и плодове, овощни дървета, маслини и животни. В стопанството им има и пчели.

Тръгнахме от нулата. С прилагането на философията максимално да наподобяваме случващото се в природата, се стремим да направим нещата възможно най-естествено, оставяйки настрана конвенционалното земеделие и прилагайки някои био методи, казва младият фермер.

Целта е да се спре използването на торове и пестициди, дори да са биологично одобрени.

В нашата ферма, която наримаче “Биомимизис”, по отношение на културите използваме традиционни семена от различни сортове и имитираме модела на природата, за да го използваме в наша полза. Фокусираме се върху земята и прилагаме напълно естествени процедури, допълва Рентакис. Според него селското стопанство може 100% да мимикрира природата, тъй като именно тя му е давала тласък милиони години.

Този начин на отглеждане на растения и животни цели да се възстанови плодородието на почвата.

За мнозина неизползването на торове и препарати е решение, което ще доведе до намаляване на реколтата. Рентакис уверява, че това ще е налице само в началото и то само върху почви, които са били култивирани по конвенционален начин.

Целта е да се регенерира почвата, така че тя да дава същия добив и дори повече, ако практикуваме конвенционално земеделие, казва фермерът.

Традиционните сортове могат да живеят в такава среда, да реагират по-добре и да взаимодействат с организмите, живеещи в почвата. Това е нашата работа - освен производство и опазване на това, което управляваме, допълва Рентакис.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Може ли Европа да се изхрани само с биоземеделие?

Възходът и падението на монокултурното земеделие

Борис Коев (пре)открива силата на покривните култури за почвеното здраве