Земеделците са доволни, когато зимата си е истинска, а овощарите още в края на миналата година се надяваха прогнозите да се сбъднат и януари да е студен. През последните дни обаче стана доста студено и то на много места без снежна покривка, което агрометеоролозите отчитат като евентуална опасност. 

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

По данни на метеорологична станция в Силистра сутринта на 25 януари е измерена рекордно ниската за тази зима температура от -23 градуса, съобщи БНР. Пред Агри.БГ обаче овощарите от района отрекоха това да е така.

"При нас температурите паднаха до минус 8 – минус 9 градуса. Имаме минимална снежна покривка, която вече се топи. Тази температура е идеална, овошките са добре, сподели Николай Колев, председател на Съюз на дунавските овощари. Същото каза и колегата му в Управителния съвет от Силистра Мирослав Черников. „Няма опасност, времето е обещаващо, до минус 6 градуса е и дано така се задържи до края на февруари”, коментира той.

„Дърветата все още са в покой и дори температури от малко над - 20 градуса не би трябвало да се отразят в момента. Най-добрият вариант за нас е минусови нощни температури и ниски плюсови дневни, обясни Николай Колев.

Такава е и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за следващите дни до края на седмицата – постепенно увеличаване на минималните температури, но все още под нулата, и затопляне през деня.

На фона на другите актуални проблеми за овощарите, метеорологичната обстановка сякаш ги щади поне към този момент.

От бранша сега се вълнуват повече за политиките в сектора и заложеното в Стратегическия план. Настоящата икономическа ситуация също ги притеснява. Браншовите представители вече поискаха от държавата спешна еднократна помощ за купуване на минерални торове и увеличаване на ставката, определена в схемата за пръскания