Оздравяването на почвата със сидерални култури носи икономически ползи на фермерите. Пример за това дават земеделски производители от Индия. Те отглеждат такива култури за получаването на зелен тор и по този начин подобряват плодородието на почвата, понижавайки нуждата от употреба на синтетични азотни торове, научаваме от портала krishijagran.com.

Що е то сухо земеделие и как се практикува?

През 2021 г. местните фермери решават да увеличат площите със сидерални култури от 34 ха на 162 ха. С помощта на експерти, които наблюдавали качеството на почвата и реколтата, те успели да намалят използването на урея с 30%. Икономията довела до спестяване на 5,4 млн. рупии (почти 125 хил. лв.), включително държавната субсидия за карбамид през 2021 г.

По думите на учените съдържанието на органичен въглерод в почвата трябва да се поддържа на ниво 0,5%, за да се развиват нормално културите. Прекомерната употреба на химически торове понижава нивото му и води до засоляване. Зависимостта от урея и отсъствието на правилен сеитбооборот са сред основните проблеми пред малките фермери в Индия и поради това бе стартиран пилотен проект със сидерални култури.

Отглеждането на този тип култури само на 0,4 ха земя осигурява годишно 10 тона биомаса. В един тон от нея се съдържат 7,5 кг азот, 5 кг калий и 2 кг фосфор, което е предостатъчно за поддържането на желаното ниво на органичен въглерод и ограничаването на засоляването.

Един от фермерите, които използват зелен тор за производството на ориз, споделя, че през 2021 г. е използвал три торби урея вместо седем. Това му е спестило доста разходи, а реколтата от ориз е била над средното. През новата 2022 г. той планира да повтори опита си, тъй като цените на торовете са много високи.

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

Нулевата обработка на почвата пести най-ценната стока

Отглеждане на лешникови насаждения и тяхното торене

Анализ: Очаква се спад в почти всички производства до 2023 г.