Торенето на есенниците наближава. През тази кампания особено остро стои въпросът с цената на торовете. 

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

„Най-вероятно всички земеделски стопани ще редуцират торенето по простата причина, че ще имаме една скъпа като себестойност продукция, при която не си сигурен какво ще се случи оттук насетне“, категорична е Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и допълва:

Радостина Жекова: Много внимателно ще се работи през тази година с подхранването. Няма как при 1500 лв./тон амониев нитрат да хвърляш безразборно тор. Освен това не е нужно, това го е доказала науката.

Финансовата тежест ще рефлектира най-вече върху по-малките и семейни стопанства.

„При колегите, които са най-малки, е изключително трудно заради ресурса, който трябва да отделят. Какво се получава? Те веднъж трябва да платят 1500 лв./тон, каквато е актуалната цена към днешна дата, а втори път – ДДС-то, което е 300 лв./тон. Всичко това при положение, че миналата година купувахме амониев нитрат с ДДС за 360 лв./тон“, поясни с изчисления Жекова и заяви още:

„Аз лично не вярвам, че ще има колеги, които изобщо няма да торят. Но пак казвам, при по-малките ще има проблеми, може и да не торят".

Високите цени на торовете ще утежнят още повече междуфирмената задлъжнялост. В земеделския сектор това явление е практика. За първа година обаче междуфирмената задлъжнялост ще стане по-сериозна и ще изостри отношенията заради по-високите цени на торовете.

„Убедена съм, че голяма част от търговците на пазара не са склонни да работят на отложено плащане, защото това е изключително голям паричен ресурс, особено при евентуален фалит“, допълни Радостина Жекова. 

Стопанката уточни още, че често земеделските стопани си помагат помежду си.

„Средни фермери помагат на по-малки колеги като закупуват количества на отложено плащане, просто за да се завърти годината. Няма как да е по друг начин. Ти вече имаш направени разходи. Пшеницата към този момент е подхранена през ноември, семената струват пари, до тук всичко това струва пари. Изорали сме, приготвяме се за пролетници. Това са разходи. Трябва да се изведе стопанската година, затова се прибягва до помощ от колеги, банки, фирми, изобщо търсят се варианти“.