В момента Украйна не е привлекателна за инвеститори и акционери. Войната прогони мнозина и създава усещане за несигурност, което мнозина не могат да издържат. Поради това основателят на Kernel - най-големият износител на зърно в Украйна, Андрий Веревский планира изкупуване на акциите от ръководството, информира германското издание Agrarheute. 

Парите от кризисния резерв - докъде ще стигнат?

Председателят на борда на директорите на украинския земеделски холдинг Kernel Holding SA Андрий Веревский иска лично да поеме всички дялове в основаното от него дружество. За тази цел той вече е направил оферта за покупка към всички акционери. Веревский предлага еквивалента на 3,95 евро за акция на компанията. Ако успее, той ще сложи на масата около 206 милиона евро за закупуване на 52 милиона обикновени акции.

Kernel Holding е, наред с други неща, най-големият доставчик на слънчогледово масло в Украйна. Компанията има пазарен дял от 35%. Към днешна дата Веревский притежава около 38%от акционерния капитал на Kernel Agrarholding чрез регистрираната си в Кипър компания Namsen Limited. След пълното придобиване на всички акции с право на глас украинецът иска да извади групата от Варшавската фондова борса (WSE).

От началото на войната цената на акциите на Kernel падна значително. Инвеститорите обърнаха гръб на компанията заради политическата несигурност. След IPO-то през 2007 г. около 80%от свободното търгуване беше в ръцете на полски акционери. Веревский не вижда икономически смисъл в продължаването на листването на компанията. По думите му, разходите надвишават относителните ползи.

Kernel е най-големият износител на зърно в Украйна, с дял 15%. Откакто беше основана през 1995 г., Веревский бързо разшири групата до огромна холдингова компания. През миналата година тя е обработвала 499 000 ха. 

Холдингът притежава експортни терминали с годишен капацитет за обработка от 10 милиона тона. Освен това Kernel поддържа най-големия вътрешен капацитет за съхранение на зърно и 3200 железопътни товарни вагона за железопътен транспорт.

Ако акционерите не желаят да продадат на Веревски на цена от 3,95 евро за акция, 48-годишният украинец и бивш депутат не изключва принудително изземване. В този случай ще се прилага законодателството на Люксембург, тъй като там е седалището на Kernel Holding SA.Офертата за придобиване е ограничена до 4 май 2023 г. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стотици трактори са на границата. Протестът край Кардам започна (обновява се)

Зеленски обеща решение на проблема с вноса на зърно от Украйна

През последната седмица: Засилен трафик на тирове от Украйна и Молдова