Зърнопроизводители от страната се отново се събраха на границата с Румъния край ГКПП "Йовково", за да изразят несъгласието си с европейския регламент за внос на зърно от Украйна.

Разгледайте ГАЛЕРИЯТА

Ние сме солидарни с колегите ни в Украйна и с украинската държава в трудния момент, в който се намират. 
Но е крайно време Европейският съюз да поеме тази солидарност равнопоставено между западните и източните държави. В момента цялата тази тежест е на гърба на България, Румъния и още няколко държави. Това каза председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

“Не можем повече! Не издържаме. Жътвата идва, а ние трябва да продаваме. Складовете ни са пълни и проблемите ни затрупват като лавина всеки изминал ден”, добави Проданов. 

Потокът от селскостопански стоки от Молдова и Украйна продължава. Доказателство за това са километричните опашки от тирове от двете страни на границата.

По инициатива на "Асоциацията на българските зърнопроизводители - 2006" протестиращите земеделци стигнаха до Негру вода и се отправиха към пристанището в Констанца за съвместни протестни действия и блокади с румънските им колеги. 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) заговориха за общи протестни действия още през миналата седмица, когато в продължение на три дни те блокираха с машините си четири гранични пункта - Русе, Видин, Кардам и Силистра. 

Зърнопроизводителите настояват да не се удължава за България действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Следим темата с протестите ТУК

Екип на Агри.БГ е на мястото на протеста край Кардам.