През последната седмица броят на тировете от Украйна и Молдова нараства. Потокът е засилен и най-вероятно провокиран от протестите на българските зърнопроизводители.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Това е констатацията на земеделски стопани от Добричка област, които споделиха за нараснал трафик на товарни автомобили със зърно. Репортерска проверка на Агри.БГ установи, че едното платно на булевард в покрайнините на Добрич е заето денонощно от средно 40-50 тира. Машините разтоварват в предприятие за преработка на слънчоглед и добиване на олио. 

От кметството в Кардам също отново сигнализират за стълпотворение от тежки камиони.

Разстоянието от селото до границата е 5-6 км, но то е пълно с тирове. Оказва се, че опашките създават допълнителни неприятности на местните жители, които за пореден път алармират за изхвърлени от шофьорите отпадъци и използването на околните пространства за тоалетна.

Шумът и боботенето на паркираните камиони са допълнителна „екстра“ към условията на живот в пограничното село. 

„На 7 април отново ще излезем на протест, този път с колегите си от Румъния и Полша. Отново ще поискаме тези камиони да спрат и ще се обявим срещу безмитния внос на зърно от Украйна у нас. Земеделските производители от Румъния ще излязат при Негру вода, ще блокират и пристанището в Констанца“, съобщи Коста Костов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006 в град Генерал Тошево. Той уточни, че всички са готови, машините стегнати и в 7 сутринта ще се съберат в Генерал Тошево, откъдето колоната от земеделска техника ще потегли към границата. 

Близо 200 тежки машини блокираха за 3 дни от 29 до 31 март граничния пункт край Кардам в знак на протест срещу европейския регламент за внос на селскостопански стоки без мито от Украйна в ЕС.