Цените на пшеницата и царевицата се повишиха рязко в началото на седмицата. Скокът обаче е най-силен при рапицата и маслодайните семена, както и при всички растителни масла. Рязко покачващите се цени на суровия петрол дърпат пазара на зърнени и маслодайни култури нагоре. 

Търговците на зърно напускат Русия и цените тръгнаха нагоре

През по-голямата част от изминалата седмица продължи повишението на цените на маслодайните семена на световните фондови борси, започнало седмица по-рано.  Рапицата на MATIF поскъпна с 4,1% за седмица.

Цените на пшеницата се покачиха в понеделник с 3,75 евро до 264 евро за тон за началото на май. При царевицата също цените за първия майски договор са нагоре с 3 евро до малко под 261 евро за тон, съобщава пазарният анализатор на agrarheute Олаф Зинке. 

Една от причините за поскъпването се крие в настояването на страните от Източна Европа, които са засегнати сериозно от украинския внос да се върнат митата за укринското зърно. Припомняме ви, че пет държави членки , включително България, поискаха от Европейската комисия да въведе отново митата върху украинските селскостопански продукти, ако напливът на тези продукти, който натиска цените на пазарите на ЕС, не може да бъде спрян по друг начин. Искането бе подписано от министър-председателите на Румъния, Полша, Словакия и Унгария, както и от българския президент. 

По данни на украинското Министерството на земеделието досега във воюващата страна са засети около 500 000 ха пролетни култури. Въпреки това, в резултат на войната, производството през 2023г. се очаква да бъде по-ниско за зърнени култури и по-високо за маслодайни семена, отколкото през 2022 г.

В същото време Европейската комисия остави непроменена текущата си оценка за износ на мека пшеница за текущата пазарна 2022/23 година непроменена на 32 милиона тона, а вносът на царевица също остана непроменен на 23 милиона тона. 

От 20,4 милиона тона царевица, внесена в ЕС към 26 март, 10,7 милиона тона, или 52%, са от Украйна. От 7,9 милиона тона пшеница, внесена в ЕС към 26 март, 4,3 милиона, или 65%, са от Украйна.

 

След като двата големи търговци на зърно Cargill и Viterrа обявиха, че ще напуснат руския пазар, в понеделник и френският селскостопански гигант Louis Dreyfus обяви, че планира да спре износа на руско зърно от 1 юли.

„Компанията Louis Dreyfus (LDC) ще прекрати износа на зърно от Русия от 1 юли 2023 г., тъй като продължават да се увеличават предизвикателствата в страната, и също така оценява вариантите за прехвърляне към нови собственици на съществуващия си руски бизнес и зърнени активи“, съобщава Interfax.