Украинският президент Володимир Зеленски посети един от най-близките съюзници на страната си в ЕС, Полша в сряда (5 април), на фона на опасенията на полските производители, че зърното от Украйна поставя фермерите и цените под натиск в съседните страни.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Зеленски се срещна с президента Анджей Дуда и премиера Матеуш Моравецки във Варшава, пише информационният сайт euobserver.com.

Украинският президент посети Полша в деликатен момент, на фона на голямо недоволство от страна не само на полските фермери, но и на няколко други страни-членки на ЕС, сред които и България.

Зеленски заяви по време на посещението си в Полша, че очаква през следващите дни и седмици да бъдат обявени решения, които да смекчат гнева на полските фермери, свързан с украинския внос на зърно. 

Украинският президент каза още, че на разговорите във Варшава е обсъдил проблема с украинските и полските фермери и е намерил решение. 

"Намерихме изход, не може да има усложнения между толкова близки партньори и истински приятели като Полша и Украйна", каза Володимир Зеленски. 

По-рано полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик подаде оставка на фона на нарастващия гняв сред фермерите относно въздействието на украинския внос на зърно върху цените.

Информацията за оставката на Ковалчик дойде точно в деня на посещението на Зеленски. Както Агри.БГ вече писа бившият земеделски министър уточни, че неговите действия са породени от решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос на зърно от Украйна до юни 2024 г. В същото това време полските фермери, както и българските им колеги, настояват за въвеждането на вносни мита.

"Тъй като е ясно, че това искане няма да бъде удовлетворено от Европейската комисия в този момент, реших да се откажа от поста си на министър на земеделието", каза Ковалчик, цитиран от Ройтерс

В писмо, подписано от пет държави от ЕС миналия петък до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателите твърдят, че може да се наложи митата върху вноса на украински селскостопански продукти да бъдат въведени отново, ако не се намери друга алтернатива.

Премиерите на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия заявиха, че мащабът на увеличението на продуктите, включително зърнени култури, маслодайни семена, яйца, птиче месо и захар, е бил "безпрецедентен".

Премиерите призоваха ЕК да изкупи излишното зърно от тези страни за хуманитарни цели и реално това да бъде едно от решенията на ситуацията.

Междувременно ЕК отвори кризисния си резерв и отпусна 56,3 милиона евро за България, Полша и Румъния. Очаквания са към този ресурс да бъдат добавени още 75 млн. евро.

Иначе недоволството на фермерите не спира. На 7 април, петък, българските зърнопроизводители излизат отново на протест със свои колеги от Румъния.