Виртуални насаждения с домати на издръжка на фондовете на ЕС бяха открити от Европейската служба за борба с измамите (OLAF). Престъпната схема е била ръководена от банда, действаща в Румъния и Италия, научаваме от сайта на Европейската комисия.

Предложения за промени в Закона за земеделските земи ще борят пасищния туризъм

След съвместно разследване, проводено от OLAF, група от хора и компании от Румъния и Италия ще се изправят пред румънския съд по обвинение в присвояване на пари от земеделските фондове на ЕС. Става дума за сума от почти 850 000 евро, предназначени за отглеждането на домати.

В тясно сътрудничество с Националното управление по борба с корупцията (DNA) в северната ни съседка и италианската прокуратура, OLAF е разкрила ред престъпни действия, включително предоставени подправени документи, създаване на подставени фирми и подправени документи за собственост на земя с цел получаване на средства.

В момента за участие в схема за измами в Румъния официално са обвинени деветима - петима граждани на Италия и четири румънски юридически лица. Те ще бъдат съдени за създаването на престъпна групировка с цел незаконно получаване на пари от земеделските фондове на ЕС в Румъния.

По време на разследването е установено, че с помощта на подправени документи групата е получила 850 000 евро, което възлиза на около ¼ от всички земеделски субсидии, предназначени за отглеждането на домати в северната ни съседка през 2017 г. Щом парите са били изплатени, те са били преведени в банкови сметки в Италия, от където на по-късен етап са изтеглени и са използвани за финансиране на друга престъпна дейност.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

2021 за козевъдите: Нищо реално не се свърши за виртуалните животни

Министър Иванов пред Агри.БГ: Проверките за виртуалните животни продължават. Прозрачността е приоритет №1

Как хем виртуални, хем повече заявени животни доведоха до по-ниски ставки и още - слушайте в AgriПодкаст