Коалиционното споразумение бе подписано, а през уикенда и публикувано. Както е известно, именно по това споразумение партньорите от четирите партии ще управляват страната.

Иван Иванов от БСП е предложението за министър на земеделието
Иван Иванов ще е новият министър на земеделието 

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Да се върнем на коалиционното споразумение. 

В него е записано, че всички номинации за министри ще бъдат обсъдени със законните представители на мандатоносителя, като политическата отговорност за тяхното назначаване се носи от Коалиционния партньор, който ги е предложил. 

Зам.-министрите се назначават от министър-председателя по предложение на съответния ресорен министър. Това означава, поне на хартия, че най-голямата партия в коалицията “Продължаваме промяната” дава заявка, че няма да се меси в съставянето на политическите кабините на ведомствата. 

В общата част  - в структурата на министерския съвет - е посочено, че към министър-председателя преминават Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по горите. И двете досега бяха в структурите на Министерството на земеделието. 

Ето и част от по-съществените моменти от записаното в споразумението за сектор “Земеделие” - изтегли оттук

- Създаване на секторна рамка за нетолерантност към корупцията в управлението на селското стопанство. Премахване на административния произвол и корупционните практики, посредством мерки и съобразно критерии и специфични цели, заложени в план за възстановяване на общественото доверие.

- Въвеждане на горна граница на директните плащания в размер на до 100 000 евро на бенефициент с фокус на идентифициране на крайните бенефициенти за свързаност, с цел пренасочване на средствата към микро, малки и средни производители.

- Въвеждане на предсказуеми графици за отваряне на прием по мерките от ПРСР.

- Временно намаляване на ДДС за първично производство и поетапно връщане към съответните нива, или намаляване на ДДС на стоките от „малката кошница“.

- Изграждане на 6 регионални събирателни пазара с огледални мощности за пресни плодове и зеленчуци, и месо, чрез публично-частни партньорства (ПЧП) между държава, общини и оператори, които да дадат възможност на малките, средните и големите производители/вносители да пласират своята продукция към всички национални и регионални оператори и/или за износ, събирайки в едно митници и НАП, лаборатория на БАБХ, сортировъчни мощности, пакетажни цехове, експедиционни, маркетингови и консултантски услуги, склад и съхранение.

- Цел е не по-малко от 20% до 2025 г. и не по-малко от 60% до 2032 г. от продуктите и храните, включени в обществените поръчки, да са от местно производство и/или биологичен произход. Насърчаване и приоритетизиране на производството и маркетинга на биопродукти чрез мерките, включени в Националната стратегия за развитие на биологичното производство. 

- Прозрачно разпределение на държавните и общински пасища и контрол върху тяхното използване, като превенция разпространението на т.нар. „виртуални животни“. Промени в Закона за собствеността и ползване на земеделските земи.

- Подготовка на нов Закон за браншовите организации в земеделието.

- Приемане на мерки за приоритетизиране на достъпа на млади фермери до общинска и държавна земеделска земя и пасища.

Тук можете да се запознаете с целия текст на споразумението.