Прозрачно разпределение на държавните и общински пасища и контрол върху тяхното използване като превенция срещу виртуалните животни, както и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи – за това се споразумяха коалиционните партньори и това се очаква да се следва като политика в сектора през следващите 4 години.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

В подписаното коалиционно споразумение е посочена нуждата от анализ и преразглеждане на текущото обективно състояние на поземлените отношения и действащото законодателство, което ги регулира. За да има политика на качеството, се предлага създаване на мерки за категоризация и за контрол на самия пазар.

Ще се приемат мерки за приоритизиране на достъпа на млади фермери до общинска и държавна земеделска земя и пасища.

Друга посока, в която ще се работи, е синхронизиране на всички регистри на поземлена собственост (кадастър, МЗХГ) и отстраняване на историческите несъответствия.

По отношение на ветеринарно-медицинското обслужване се обмисля подпомагането да бъде обвързано и със здравния статус на животните, а не само с извършването на Държавна профилактична програма и ваксинации. Ще се търсят и варианти за ротация на отговорните лица по тази програма. 

Законът за ветеринарномедицинската дейност и неговото приложение също ще бъдат подложени на анализ, като целта е изсветляване на сивия сектор.

Относно хуманното отношение към животните ще се засилват функциите на зоополицията към МВР. Ще се правят промени на нормативната база, така че развъждането и търговията с животни да се осъществяват само от регистрирани развъдници. Не на последно място, е посочена възможността за идентификация и проследяване на всяко домашно и селскостопанско животно.