По време на Световното първенство по футбол в Катар на играчи и фенове от цял ​​свят се сервират пресни, местно отгледани зеленчуци, благодарение на китайска технология за отглеждане на зеленчуци в пустинята, съобщи Синхуа.

Откъде идва храната на Световното първенство в Катар?

Разположена на югозападния бряг на Персийския залив, Катар е страна, която е силно зависима от вноса на зеленчуци, месо и други селскостопански продукти поради ограничената обработваема земя и ресурсите на прясна вода. От края на 2019 г. Институтът за градско земеделие (IUA) към Китайската академия на селскостопанските науки (CAAS) предоставя усъвършенствани практики за отглеждане на местни селскостопански компании в Катар.

Старият метод на отглеждане на зеленчуци в пустинята е неефективен и енергоемък метъд, казва Ци Чжиюн. Той изисква климатиците да работят почти постоянно, за да контролират температурата. Затова китайски селскостопански експерти предлагат да се инсталира навес като начало.

„Слънчевата светлина е интензивна в пустинните райони, така че засенчването значително намалява потреблението на енергия“, казва Чжиюн.

След това китайските специалисти внасят технология за контрол на околната среда с LED осветление.

„Различните растения се нуждаят от различни видове светлина, за да растат. Разработихме специални формули за LED осветление за различни зеленчуци, както и надградихме свързаното оборудване“, казва експертът.

Освен това служителите на IUA спомагат за подобряването на модела на отглеждане на зеленчуци в Катар чрез комбиниране на хидропоника и твърда почва с активни влакна или „Leitu Technology“, създадена от Ци Чжиюн.

Заменяме почвата с екологичен материал, основно слама, памукови стъбла и други земеделски и горски отпадъци. Технологията на Leitu значително разшири гамата от зеленчуци, които могат да се отглеждат в Катар, увеличи гъстотата на засаждане и намали сложността на контрола върху околната среда, като по този начин осигури висока производителност при ниска консумация на енергия, обяснява ученият.

Хидропониката отглежда предимно листни зеленчуци, докато методът Leitu осигурява условия за многобройни сортове плодови зеленчуци като патладжани, домати и краставици.

В момента обсъждаме с нашите партньори в Катар възможността за разширяване на гамата от зеленчуци. Това е възможно със стандартизирано управление на температурата, светлината и влажността при отглеждане на зеленчуци в контейнери, уточнява китайскитя специалист.

Според IUA китайската технология е увеличила производството на зеленчуци в Катар от две разновидности преди три години до повече от 30, включително шест вида марули, четири вида зеле, пет вида чушки, зеле, спанак и целина. Досега местните фирми са изградили няколко бази за контейнерно отглеждане в страната и са постигнали успех в пустинното отглеждане при температура на въздуха от 53 до 55 градуса по Целзий.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Странни култури, които може в бъдеще да започнем да ядем

Последиците от засушаването: Добивите от пролетни култури се сриват

Паша има само в недопустимото за подпомагане пасище