Промените в климата и ежегодното засушаване в Добруджа имат сериозни последствия. Вече е обичайно през летните месеци на Североизток да настъпи страшна суша, придружена не само от високи температури, но и от горещи суховеи. Почвата се напуква, водата в язовирите спада, реки и поточета изчезват в сухата земя. Тази апокалиптична картина не е от филм или книга, а истинска реалност.  

Лабиринт от схеми за стотици хиляди левове в животновъдството

Пресъхна и езерото в резервата Птичия залив, по-популярен сред местните с турското си име Тауклиман. Това се случва само при силно засушаване, научи  Агри.БГ в разговор с жители на близкото село Свети Никола, община Каварна. През населеното място е единственият достъп до резервата и до езерото, наречено от учените още Наневска Тузла. По-възрастните не успяха да си спомнят кога за последен път природната забележителност е пресъхнала, но бяха категорични, че не е на добро: „Природата не ни търпи и дава знаци, но никой не ги вижда!“.

Пресъхването на езерото в Птичия залив буди тревога и сред земеделските стопани. Според тях това са последици от промените в климата, които влияят върху прякото земеделско производство.

В момента фермерите прибират реколтата от слънчоглед. Резултатите от жътвата не са удовлетворяващи и на места не стигат дори 200 кг/дка, тъй като над нивите край морето почти не падат валежи. И ако при маслодайната култура комбайните успяват да приберат някакво зърно, то при царевицата положението се очертава трагично, не крият производителите. 

Факт е, че суша в Добруджа винаги е имало, коментират учените от Добруджанския земеделски институт. През последните години обаче процесите стават особено силно изразени.

Метеорологичните справки във времето назад показват, че дори и през зимата не падат необходимите количества валежи – било то дъжд или сняг. Оказва се, че в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик „най-мокрият“ месец е юни. Това на практика означава, че основните полски култури могат да разчитат само на пролетните дъждове, без запаси от зимна влага в дълбоките почвени слоеве. 

Дивите скалисти брегове край езерото приютяват редица птици, не е случайно, че Наневската Тузла се нарича още Птичият залив. Езерото е природен феномен, образуван след свлачищни процеси. Водата в него е с различна соленост от 2% до 90% в зависимост от това колко морска вода се просмуква през варовиковите пластове, отделящи го от Черно море и колко дъждове са паднали.