В момента погледите на милиони хора от целия свят са насочени към Катар. Почти всички се чудят кой ще спечели световната титла по футбол и тръпнат в очакване. За фермерите турнирът е интересен и по друг повод. Той ни дава възможност да се поинтересуваме от земеделието в арабската страна, пише Farmer.

Дамите в селското стопанство: Славена Родинова

Селското стопанство е само част от икономиката на Катар. Въпреки неблагоприятните климатични условия в страната, тя развива с модерни средства производството на храна.  

Пясък, фурми и перли

Катар е пустинна страна, така че тук няма да намерите големи ниви със зърнени култури. Поради ниските нива на валежите страната няма постоянен воден поток и е сред държавите в света, които са най-уязвими от недостиг на вода. Въпреки това, благодарение на инвестициите, използването на най-новите технологии и желанието да станат независими от другите, катарците се научиха да се занимават със земеделие и да отглеждат зеленчуци и плодове. Имат много ферми за птици и говеда.

В исторически план финиковите палми са били една от първите култури на полуострова, последвани от търсенето на перли. До откриването на петролни залежи през 1939 г., перлите са били основен начин на препитание.

Благодарение на приходите от петрол, значението на селското стопанство в катарската икономика започна бързо да намалява. През 70-те години, когато цените на храните започнаха да се покачват, Катар осъзна важността на постигането на хранителна самодостатъчност. Така през септември 1974 г. е създадена комисия, която да обмисли начините за стимулиране на развитието на селското стопанство в страната. Доклад, публикуван през същата година от правителството на Катар, разкрива, че селското стопанство представлява само 0,65% от общия принос към БВП на Катар.

Проблемът се задълбочава още повече през последните няколко години. В резултат на дипломатическия конфликт в страните от Персийския залив беше блокиран целият внос от Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства.

Тъй като до 2015 г. Катар внася около 80% от храната, от която има нужда, се налага тя да поеме път към развиване на земеделието.

Според изчисления само 2,5% (28 000 ха) от територията на  Катар е подходяща за култивиране или представлява пасище. Това е значително увеличение спрямо последните десетилетия на XX век. През 1996 г. е имало едва 8312 ха обработваема земя, докато през 1980 г. - само 2256 ха. Струва си да се отбележи, че селските райони в Катар са само 9% от площта на страната, чиято обща площ е около 11 хил. кв.км по данни на ООН.

Държавен млечен гигант

След дипломатическия конфликт със Саудитска Арабия, в Катар е създадена държавната млечна компания Baladna. В страната са внесени около 14 000 млечни крави. Самата ферма се намира в пустинята, на около 50 км от Доха. С този проект страната бележи 400% ръст на производството на млечни продукти и месо. Осъществяването му обаче струва скъпо. В Катар летните температури надвишават 50°C. За да поддържа говедата живи, те получават около 700 литра вода на ден. Същевременно фуражът, поради липсата на условия за вътрешно производство, е вносен.

Зеленчуци в голям мащаб

През последните години зеленчукопроизводството в Катар се разрасна значително. Местните фермери отглеждат домати, тикви, патладжан, зеле, краставици, лук и карфиол.

Според правителствена информация Катар планира да стане самодостатъчен в производството на зеленчуци през следващите години. Произвежданите зеленчуци вече покриват около 70% пазарното търсене.

Държавата подкрепя местните стопанства, като им помага да създават оранжерии, за да предпазят реколтата си от неблагоприятни климатични условия. В резултат на това пазарът на оранжерии в Катар расте, достигайки стойност от 97,9 милиона долара през 2018 г. Очакванията са той да достигне 216 милиона долара до 2024 г.

В Катар е популярно хидропонното земеделие. То се счита за по-устойчиво от традиционното, тъй като с него се постига максимален добив и е намалено максимално използването на площи, почва, вода и други ресурси. По-конкретно, хидропонното земеделие намалява количеството земеделска земя, което минимизира употребата на химикали, необходими като тор, използва около 70% от по-малко вода и дава по-голям добив на плодове и зеленчуци за по-кратко време. Все едо е създадено точно за нуждите на страни като Катар.

Колкото до зърнените култури, държавата продължава да разчита на вноса. Тя купува зърно главно от Бразилия, САЩ, Индия и Австралия.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кои европейски страни ще пострадат най-силно от ембаргото на руски нефт и газ?

 

Малашевски дългокосмести кози – гордостта на благоевградска ферма

Прогнози за млечния сектор: Поголовието ще намалява, но продуктивността ще расте