Глобалната хранителна система от известно време е поставена на изпитание. Всичко започна след разразяването на военния конфликт между Русия и Украйна. Последваха санкции срещу Русия - страна, която е основен доставчик на пшеница за ЕС, но и не само. Като се вземат предвид и предизвикателствата, продиктувани от климатичните промени, които се отразяват върху земеделската реколта, диетата на много хора може да се промени през следващите години, съобщава Food For Mzansi.

Луфата - нишова култура с огромен потенциал

Редица страни се опитват да гарантират продоволствената си сигурност, което води до насочване на вниманието до по-нестандартни решения.  

Културите, за които ще стане дума след малко, са по-устойчиви на суша и капризите на времето.

Боб Морама

Този тип бобова култура се отглежда широко в южните части на Африка. Тя се развива добре в условията на пустинята Калахари. Предпочитана е от фермерите в Южна Африка, Намибия и Ботсвана.

Бобът Морама е богат източник на протеини и съдържа холестерол. Освен това в състава му се откриват калций, желязо, цинк, фосфор, магнезий и витамини от група B.

Абисински банан

Тази култура е известна с устойчивостта си на суша. Роднина е на банана, който добре познаваме по нашите ширини. Често го наричат “фалшив банан”, тъй като много си приличат. Абисинският банан се отличава с това, че е по-дребен и по-плътен.

Към днешна дата има 25 различни вида абисински банан.

Амарант

Амарантът е култура, която е позната у нас, но по всяка вероятност бъдещето ще разкрие по-големия й потенциал.

амарант

Наричан “древно зърно”, арамантът не се е променил кой знае колко през вековете. Причината да бъде популярен в южното полукълбо се дължи на факта, че е добър източник на хранителни вещества (особено на протеини и желязо) и е устойчив на сухо и горещо време.

Люляков боб

Люляковият боб, още познат като Лаблаб, е едногодишна бобова култура, която подобрява качеството на почвата, тъй като я обогатява с азот.

Фермерите в Южна Африка я използват като добавка във фуража на животните заради високото съдържание на протеин.

Важна особеност на люляковия боб е, че е препоръчително да се консумира, докато е млад. Зрелите и сухи бобчета стават отровни за човека.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова световна мода завладява фермерите

Позабравени семена върнаха фермер на полето

Суперхраната, която процъфтява в биологичните ферми