Нов тип вирус по домашните и дивите свине е поредното предизвикателството пред испанските животновъди. Ако досега той е бил регистриран само на азиатския континент, нови данни показват, че се открива в Испания. Цирковирус тип 4 (PCV-4) е установен при диви свине и свине, отглеждани на открито. Въпреки че не са открити случаи във ферми, вирусът представлява значителен риск поради усложненията, които може да причини, пише Farmer. 

Изследванията за трихинилоза и Африканска чума по свинете са готови в рамките на ден

Какво знаем за вируса PCV-4?

Цирковирус тип 4 (PCV-4) е открит през 2019 г. при домашни свине в Китай, а по-късно в Южна Корея и Тайланд. Първоначално той изглеждаше като проблем само за азиатските страни. Сега вече вирусът е налице и в Европа. Изследователи в Испания са открили вирусни патогени в диви свине и прасета в централната и южната част на страната.

Досега вирусът не е открит при интензивно отглеждани прасета в Северна и Източна Испания, нито при животни, тествани в Италия. Изследването е проведено върху проби, събрани до 2022 г., а резултатите и заключенията са публикувани в края на миналата есен.

При дивите свине положителни са 57 от 166 проби, съответно 34,3%. При иберийските прасета 9 от 223 проби, т.е. 4%, са дали положителен резултат. Резултатите от изследването предполагат вътрешно и междувидово предаване. Фактът, че вирусът PCV-4 все още не е засегнал интензивно отглежданите стада свине, вероятно се дължи на по-високо ниво на биосигурност и липса на контакт с дивата природа, според авторите на изследването.

Как се предава вирусът PCV-4?

Все още не е известно как PCV-4 се предава от свиня на свиня. Известно е обаче, че вирусът води до много сериозни заболявания като синдром на свински оток (PCV-SD), синдром на свински дерматит и нефропатия (PDNS) и свинска цирковирусна болест (PCVD).



Вижте още:

На 28 години, а управлява ферма майсторски

Свиневъдство 2023: Прасетата излизат от калта

На гости на една от най-големите свинеферми в Словения