През 2020 г. годишният обзор за сектор „Свиневъдство” се обобщаваше с думите „прасетата още са в калта”. Е, през 2023 г. спокойно можем да заключим, че вече излизат оттам и ситуацията в бранша се нормализира.

Измина една сравнително добра година за нас, на фона на кризите от предишните 2-3 години”, заявява пред Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ). Основен разход в сектора са фуражите, електричеството и водата. След като цените на фуражите са по-достъпни от миналогодишните, а за тока за бизнеса имаше помощ от държавата, разходите в известна степен се нормализираха.

„Наблюдава се възстановяване на производството. Очаквам данните за настоящата година да са на нива, близки до предходните две години. През 2020 г. когато беше пика на Африканската чума по свинете (АЧС), в страната бяха заклани 947 хил. прасета – с 250 хил. по-малко от 2019 г. През 2021 г. броят на закланите прасета беше 1 156 000, а през 2022 г. -  1 202 000. Отчита се задържане на нивата и през 2023 г. информира Михайлов.

АЧС се отчете и тази година, но не успя да засегне индустриалното производство у нас. „Притеснихме да няма ново разпространение, защото това веднага блокира целия бизнес. Правихме опити да минем от втора зона към първа без никакъв успех, защото, за съжаление, след дивата популация разпространението си продължава”, поясни представителят на сектора.

Положителни новини за родните свиневъди имаше и по линия на помощта Хуманно отношение към свинете. Дължимите суми по нея бяха изплатени, а новата помощ до 2029 г. беше успешно нотифицирана. Освен това бюджетът сега е по-голям – 250 млн. лв.
Другото политическо решение, което свиневъдите у нас и в Европейския съюз очакваха, е прагът в Директивата за индустриалните отпадъци. Все още са в действие настоящите прагове

„Запази се таванът за свинете, не включиха на този етап говедата, но всичко това е на ниво ЕК, но остава Съветът да реши. Триалогът – ЕК, ЕП и Съвета тепърва ще излезе с решение. На този етап настроението на бизнеса в България и в Европа е да се запазят таваните, тъй като изискванията на Зелената сделка стават все по-сериозни, а пък това нарушава конкурентноспособността на европейската икономика и в частност на свиневъдството. 

Вече има коментари в тази посока – Европа започва да губи своите пазарни позиции, от една страна, заради АЧС, но и заради строгите изисквания за опазване на околната среда. Това се отразява на износа към Азия на свинско месо. Себестойността на произведената продукция е по-висока отколкото например в Бразилия, която започва да се оформя като алтернатива за доставки към Азия. В САЩ също има повишаване на производството и тяхната себестойност също е по-ниска от европейската”, обяснява Димитър Михайлов.

Докато в стопанско отношение ситуацията е стабилна, то изглежда пазарните предизвикателства не са преминали.

„Цените у нас са обусловени от това какъв е пазарът в ЕС. Наблюдаваше се един спад през последните месеци, най-вече в Испания, която достигна дъното на своя спад на цените. Очаква се до Нова година тази изкупна цена да се запази. България си остава да задоволява само прясната консумация на месо у нас, всичко, което е за преработвателната промишленост, се внася – това са около 60%, обяснява изпълнителният директор на АСБ.

На финал Димитър Михайлов пожелава здрава и успешна 2024-та година на своите колеги и да продължават да бъдат в крак с новите тенденции в свиневъдството.