Редица проблеми очакват свиневъдите. През следващите 11 години производството на свинско месо в ЕС ще намалее средно с 10%, а консумацията на свинско месо - с около 7%. Перспективите за износа са лоши и неокуражаващи. Това научаваме от доклада EU Agricultural Outlook 2023-2035, изготвен от Европейската комисия, пише Farmer. 

Ралица Касимова: Болестите ходят по индустриалните стопанства, но от тях страдат малките фермери

За тенденциите към намаляване на производството ще допринасят няколко фактора. Сред тях са продължаващите обществени критики към системите за интензивно производство на свинско месо, присъствието на Африканска чума по свинете (АЧС) в Европа (макар че не се очертават сериозни и неконтролируеми огнища), по-стриктното прилагане на екологичните разпоредби в някои страни от Европейския съюз и намаляващите възможности за износ.

Очакваното намаляване на популацията на свинете майки вероятно ще бъде частично компенсирано от увеличаване на кланичното тегло. В резултат на това се предвижда производството на свинско месо в ЕС да намалява с 0,9% годишно между сега и 2035 г. (или почти 2 милиона тона в сравнение с 2021-2023 г.), отбелязват в доклада експертите. 

През следващите 11 години прогнозата е, че консумацията на свинско месо ще намалява. Екологичните и социални опасения ще продължат да оказват негативно влияние върху потребителските предпочитания. Негативно ще се отрази на търсенето и относително по-високият състав на мазнини в сравнение с други меса. В резултат на това се предвижда потреблението на глава от населението в ЕС да намалее с 0,7% годишно, спадайки до 29,7 кг през 2035 г. (спад от -7% в сравнение с вече ниските нива, регистрирани през 2021-2023 г.).

Прогнози за износа на свинско месо до 2023 г. 

Според авторите на изследването шансовете за ръст на износа на европейски свинско месо на световния пазар са малки. Очаква се производственият капацитет в Китай, Филипините и Виетнам да бъде възстановен по-рано от очакваното. Това ще доведе до по-слабо търсене на внос въпреки очакваното продължаване на епидемията от АЧС. 

Според експертите търсенето на внос може да се увеличи в САЩ, Австралия, Африка на юг от Сахара, някои други региони в Азия и съседни европейски страни. През следващото десетилетие Обединеното кралство може да се превърне в най-голямата дестинация за износ на свинско месо от Европейския съюз. Комбинираният ефект от тези промени означава, че докато износът на ЕС се е увеличил през последното десетилетие, се предвижда той да намалее през следващите години, преди да се стабилизира на малко по-ниско ниво до 2035 г. (- 620 000 тона през 2021-2023 г. и 2035 г.). 

Вносът на свинско месо в ЕС се очаква да остане нисък и стабилен. Обединеното кралство ще се фокусира върху вътрешния си пазар, докато значително увеличение на вноса от други страни е малко вероятно.

Поскъпване на свинското месо

Колкото до цените на свинското месо в ЕС, те ще останат високи. След рязкото увеличение на цените през 2022-2023 г. се очаква те да паднат поради очаквания спад на производствените разходи в краткосрочен план. До какво ниво обаче ще паднат, не се знае. Очаква се цените да останат по-високи в средносрочен план от нивата, наблюдавани в миналото, поради увеличените разходи и ограниченото предлагане в ЕС, достигайки 2180 евро/т до 2035 г., заключават анализаторите.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кирил Вътев: Невъзможно е да има спекула с цените на свинското месо

ЕС губи позиции, а Бразилия върви към рекорд в износа на свинско месо

Цените на месото отново се повишават, производството е надолу