Само левче струва изследването за трихинилоза и Африканска чума по свинете (АЧС), което се прави в една от трите акредитирани лаборатории в страната. Болестите са разпространени основно при дивите свине, но трихинилозата е изключително опасна за хората, а заради АЧС бяха умъртвени у нас хиляди домашни прасета, отглеждани в едни от най-големите стопанства в страната. 

Четете още: Кирил Вътев и Георги Тахов ще участват във форума AGRI SUMMIT 2024


За това напомниха зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов и изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Светлозар Патарински., които участваха в демонстрация по вземане на проба за двете болести от дива свиня, отстреляна при санитарен лов на територията на Държавно ловно стопанство (ДЛС) "Витошко-Студена". 

„През 2023 година са отстреляни около 12 000 диви свине, от които 123 проби са били положителни за трихинилоза и около 840 броя - за Африканска чума по свинете“, съобщи д-р Патарински. От агенцията са подготвили пакети за изследване на двете болести, чийто резултати излизат в рамките на едно денонощие. „Тази дейност е изключително важна, за да не се допусне заразяване на хора, както и животни“, напомни той. 

Само преди седмица 30 човека във Велинградско заболяха от трихинилоза, след консумация на месо от неизследвано диво прасе. „Болестта е опасна, затова у нас във всяка кланица, където се добива месо има официален ветеринарен лекар, а контролът е непрекъснат. Хората могат да бъдат спокойни че месото е безопасно и контролирано“, каза още шефът на хранителната агенция. 

„Темата с тези опасни болести е актуална целогодишно, защото дивата свиня е най-атрактивният ловен вид за българските ловци. Макар груповият лов да е до края на втората седмица на януари, ловът в оградени площи и в базите за интензивно стопанисване и ползване на дивеча продължава до 29 февруари. Освен това индивидуалният, санитарният и селекционният лов се провеждат през цялата година“, каза зам.-министър Маринов. 

"Държавата е взела решение да подпомогне ловците, затова пробите се предават в държавните ловни стопанства и след това от там се транспортират до сертифицираните лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните", стана ясно от думите му. В приложението "Модул Лов" и на сайта на хранителната агенция, може да се провери какъв е резултатът. 

Важно е да се знае, че обработваното животно трябва да остане в хладилната камера докато излязат резултатите. До тогава месото не бива да се дели между участниците в лова.