След допълнително изследване на находище на фосфати в Норвегия, открито през 2018 г., днес вече със сигурност знаем, че то е най-голямото находище в света. Намира се в Южна Норвегия и според експерти в него има най-малко 70 млрд. тона фосфатни скали. Това определя на страната стратегическа позиция на пазара на торове за години напред, пише италианският сайт Agronotizie. 

Септември и сроковете, които да имате предвид

70 млрд. тона фосфатни скали е количество, което е достатъчно да покрие настоящата световна нужда от фосфор и фосфати за около 50 години и което всъщност само по себе си съставлява половината от всички световни запаси от фосфор. Досега известните минерални находища на фосфор се оценяваха на 71 млрд. тона от US Geological Survay - геологическия институт на Съединените американски щати.

Фосфорът се превръща във все по-стратегически елемент, тъй като се използва за производството на слънчеви панели, LFP (литиево-железен фосфат) батерии за електрически автомобили и също, в малки количества, за електронни процесори за компютри. Другата му основна употреба е като част от производството на фосфатни торове. 

Днес 90% от фосфатите, извлечени от минната промишленост, са предназначени за производство на торове. Поради повишаването на цената на енергията и суровините, както и поради войната в Украйна, Европейският съюз постави фосфора и фосфорита - скалата, използвана главно за добив на фосфати - сред суровините на Закона за критичните суровини, предложеният регламент за гарантиране на безопасно и устойчиво снабдяване с критични суровини. Към това трябва да добавим непрекъснато растящото търсене на фосфатни торове, особено в развиващите се страни, с пазарна перспектива от 207 млрд. долара до 2026 г.

До скоро най-големите находища на фосфати в света бяха в Мароко - с добивен потенциал от 50 млрд. тона. Следва Китай с 3,2 милиарда тона минерали. Китай е и основният световен производител на фосфатни торове. Само за миналата година страната е произвела 85 млн. тона. 

Сега запасите от норвежкото находище могат напълно да променят световния баланс на производство на торове, поставяйки Норвегия в позиция на световен лидер, и то не само за фосфатни торове. Всъщност скандинавската страна е и един от основните производители на азотни торове с групата Yara.

Производството на азотни торове не изисква мини, тъй като 78% от въздуха, който дишаме, се състои от азот, но изисква големи енергийни изисквания за промишлени процеси на синтез, които сега се доставят от изкопаеми горива. Така откриването на норвежкото находище премества един от стратегическите полюси за световното производство на торове в Европа.





ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мярката за пасторализъм: Дали пак става дума за пари?

Промяна: Органо-минералните торове също са „органични подобрители на почвата“

Може ли само с прецизно земеделие да получим по-високи добиви?