Читатели на Агри.БГ редовно коментират: „Стига сте писали за тия милиони и милиарди. Човек ще си помисли, че сме цъфнали и вързали“. Е, няма как – и сега ще започнем с тях.

Нова възможност: От 25 септември до 9 октомври ще се подават или заменят документи по 3 екосхеми

Почти 3 млрд. лв. за плащания в земеделието през 2023 г. одобри правителството на 23 август. 1 694,43 млн. лв. от тях са за директни плащания, включително по схемата за единно плащане на площ и обвързано подпомагане. Отново за директни плащания, но по Втори стълб, са заложени 432,28 млн. лв., в това число за агроекология, биологично земеделие, необлагодетелствани райони и други.

За селските райони са предвидени 589,95 млн. лв., и по-специално за мярка 4 „Инвестиции в материални активи“, мярка 6 „Развитие на стопанството и стопанската дейност“, мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ и мярка 19 ЛИДЕР. За пазарни мерки в пчеларството и лозаро-винарството, както и за „Училищен плод“, „Училищно мляко“ и спешна финансова помощ за слънчоглед, са заделени 166,82 млн. лв.

Трябва да се отбележи, че това са парите за цялата година и част от тях вече са преведени по сметките на различни бенефициенти за подпомагане и по европроекти. 

Вижте кои са останалите срокове и подпомагания, на които може да се надявате. И тук много от вас биха добавили, че една финансова помощ би била ефективна, само когато дойде навреме.

Втора част на извънредната помощ за Украйна


Правителството одобри 150 млн. лв. допълнителни разходи от централния бюджет към ДФЗ за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове. Става дума за т.нар. втора част на Украинската помощ, която възлиза на общо 213 млн. лв. Останалите 63 млн. лв. би трябвало да бъдат осигурени до края на годината.

Държавна помощ за отстъпка от акциза върху газьола

 

До 20 септември се приемат заявления за подпомагане по схема за държавна „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”. Заявленията се подават в общинската служба по земеделие към ОДЗ. Бюджетът е 100 млн. лв., като ставката на литър ще бъде определена по-късно.

Кръстосани проверки

 

От 30 август започнаха кръстосаните проверки на подадените заявления за подпомагане за Кампания 2023. На този контрол подлежат всички заявления на земеделски стопани с декларирани площи. Ще се прави геопространствено сравнение на декларираните от кандидатите площи и наличните данни в специализираните регистри на ИСАК.

Деклариране на зърно

 

Всички производители, обработващи поне 5 дка със зърнени култури, ежегодно подават декларация. Сроковете са както следва: до 30 септември за обикновена пшеница, твърда пшеница, ечемик, ръж, овес, тритикале и рапица – Приложение № 3; и до 30 ноември за царевица, соя, слънчоглед – Приложение № 3, и за оризова арпа – Приложение № 5.

Срокове за ползване на земеделски земи

 

На 30 август изтече срокът за подаването на споразумения за уедрено ползване на земеделските земи. Вижте кои са останалите срокове за стопанската 2023-2024 г. съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Извънредна помощ за слънчогледа


До 30 септември ДФЗ ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати по приема за извънредна помощ на производителите на слънчоглед. Тя е в размер на 32 759 650 лв. Подадени са 12 466 заявления за общо 836 359.70 ха. Ставката ще бъде определена със заповед на министъра на земеделието. Междувременно е подготвен втори пакет финансова помощ за производителите на слънчоглед в размер на 19 108 166 лв.

Документи по три екосхеми


От 25 септември до 9 октомври да могат да се подават или заменят документи по три екосхеми – за насърчаване на зелено торене и органично наторяване; за екстензивно поддържане на постоянно затревени площи и за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове. Това предвижда промяна в Наредба № 4 от 2023 г., която е на обществено обсъждане до 12 септември. Кандидатстването приключи на 14 август. 

Заявления за плащане по пчеларските интервенции

 

До 30 септември пчеларите, одобрени за подпомагане, подават заявления за плащане за извършените инвестиции в областните дирекции на ДФЗ. По приема, който се проведе в периода 17-26 юли, са подадени 1365 заявления за подпомагане през системата за електронни услуги (СЕУ), като за всички кандидати има осигурен бюджет.

Компенсиране на измръзвания в Сливенско

 

С близо 700 лв./дка ще бъдат обезщетени земеделските производители от района на Сливен, където има установени поражения на овощните насаждения от измръзвания, настъпили в края на март. Изготвени са 547 констативни протокола за насаждения със 100% щети от измръзвания на площ от 1 668,4 ха в областта. На заседание на Министерския съвет от 30 август бяха одобрени 20 млн. лв. именно за компенсиране на претърпени щети от неблагоприятни климатични събития.

Държавна помощ за напояване на земеделски култури

 

До 2 октомври продължава приемът на заявления по схема за държавна „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г. Одобреният ресурс е 16 млн. лв., които могат да покрият до 80% от разходите за напояване. Максималният интензитет е до 250 000 евро на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. Важно е стопаните да имат сключен договор за 2023 г. с доставчик на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

Родословна книга и селекция

 

Очаква се да бъде определен срокът за сключване на договори и изплащане на първия транш по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”. За 2023 г. ще бъдат отпуснати 9 млн. лв., а максималният бюджет по помощта за периода на прилагане 2023-2029 г. е в размер до 66 млн. лв.

Сертифициране по GLOBAL G.A.P.

 

До 30 септември областните дирекции на ДФЗ приемат заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBAL G.A.P. Утвърденият финансов ресурс за 2023 г. е 100 000 лв. Помощта се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 500 лв. с включено ДДС на бенефициер годишно и до 6 000 лв. на група или организация годишно.

Контрол на доматения миниращ молец

 

До 13 октомври тече прием по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец“. Бюджетът е 500 000 лв. Срокът за отчитане и представяне на документи е до 31 октомври, а за изплащане на средствата – 15 декември 2023 г.

De minimis за Странджански манов мед

 

Очаква се прием за помощ по de minimis за покриване разходите по задължителни мерки за контрол за съответствие на качеството на защитено наименование за произход „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“. Утвърденият финансов ресурс е 18 000 лв., а помощта за производител е 1800 лв. с ДДС.