Обхватът на понятието „органични подобрители“ се разширява, като в определението се включват и органо-минералните торове. Това става ясно от предложена промяна в Наредба № 3 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и за реда за налагане на административни санкции през преходните и заключителните разпоредби на Наредба 4, която отново се ремонтира и е подбожена на обществено обсъждане. 

По този начин се оптимизират условията за получаване на подпомагане по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал, като се разширява обхватът на приложимите органични подобрители, които могат да се използват за целите на екосхемата.

Промяната идва след недоволство на група производители и вносители на торове и проведената след това кореспонденция между аграрното министерство и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“. 

Според учените органо-минералните торове могат да бъдат използвани и да изпълняват функциите на органични подобрители, когато отговарят на изискванията на Наредба № 3.

Според нея право на подпомагане по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал - насърчаване на зелено торене и органично наторяване, имат земеделски стопани, които прилагат в своите стопанства заедно или поотделно земеделски практики, съгласно план за управление на хранителните вещества, изготвен от агроном, по образец, одобрен от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ и публикуван на интернет страницата на Фонда.