Селскостопанските добиви в световен мащаб могат да бъдат подсигурени с помощта на използването на различен подход от досегашния. Според изследователи от университетите в Байройт и Копенхаген силицият помага на растенията да извличат фосфора от почвата. По този начин ще бъде значително намалено използването на торове, съдържащи фосфор. Дори има вероятност да отпадне необходимостта от тях за години наред, информира германският земеделски сайт Agrarheute.

Кампания 2023 приключи с неизвестни на места

За да стигнат до този извод, учените са провели изследване на почвите в Арктика.

Фосфорът често е изобилен в обработваемата почва, но в по-голямата си част е химически свързан (най-вече с желязото). Този фосфор е недостъпен за растенията. Ако фермерите добавят точно дозирани количества силиций към почвата си, те биха могли да се справят без торове, съдържащи фосфор за определен период от време. Не е изключено дори за години наред, без това да се отразява негативно върху реколтата, гласи тезата на интердисциплинарен изследователски екип, ръководен от д-р Йорг Шалер (Байройт) и проф. д-р. Бо Елберлинг (Копенхаген).

Фосфорният тор е ограничен ресурс, докато силицият е наличен в почти неограничени количества. Въз основа на резултатите от нашите изследвания, глобалната наличност на фосфор в почвата може да бъде прецизно контролирана чрез целенасочено торене със силиций. Това би бил принос към глобалната продоволствена сигурност, който не бива да се подценява, казва д-р Шалер.

Според екологичния геохимик от Байройт този подход ще допринесе значително за опазването на околната среда.
По-малкото торене с фосфор и прецизният контрол на наличността на фосфор от страна на силиция могат да доведат до потенциално по-малко фосфор, който се пренася от обработваемите площи към водоемите.

Обогатяването на почвата със силиций има още едно екологично предимство: повече силиций се транспортира от почвата в морето. В резултат на това повече въглерод може да бъде свързан от диатомеите в океаните, вместо да остане в атмосферата като парников газ.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Рециклиране на хранителни вещества в Швеция и пелети вместо тор

За зелено торене всеки животновъд попълва цели седем дневника

Паша на стърнището: плюсове и минуси