Климатичните предизвикателства, заедно с високи разходи и амбициозните екологични цени на целия Европейски съюз (ЕС), поставят фермерите под все по-голям натиск относно това дали ще успеят да гарантират продоволствената сигурност на ЕС, но и по-скоро дали ще извлекат максимума от вложеното време и пари.

Вижте още: Рециклиране на хранителни вещества в Швеция и пелети вместо тор

Това коментира Ola Drevås, шведски фермер, който отглежда различни култури, включително захарни цвекло, пшеница и ечемик в своята ферма от 1000 дка - Bjällerups Maskinstation АВ в Skåne.

През изминалата 2022 година реколтата му е била добра, споделя фермерът - 10,4 т / ха пшеница; 9,7 т / ха ечемик и 90 т / ха захарно цвекло. Тази година обаче нещата стоят по по-различен начин. Ola Drevås е изправен пред намаление с около 35% в общата му реколта през 2023 г. заради условията на суша в Швеция.

Това е и една от причините той да проучва всякакви възможности за подкрепа на основния си селскостопански бизнес, включително и инвестиране в нова напоителна система.

“За мен е важно да гарантиран добивите си, но в същото време и да не използвам излишни количества торове, препарати и т.н. Основното нещо, в което се фокусирам е избора на правилна култура в подходящия за нея тип почва. По този начин вярвам, че си гарантирам възможно най-високите добиви и качество на реколтата”, обясни Ola Drevås за Агри.БГ.

Именно защото е приел тази задача за своя мисия, Ola инвестира средства в партньорство с иновативна компания, която предлага прецизна технология, картографиране и анализ, която му казва точно това - кога, къде какво да засее, както и кога да прилага тор и в какви норми. 

Вижте още: Агри.БГ на гости в шведски ферми: Какви добиви чакат от жътвата?

Drevås вярва, че тази иновация не просто насърчава неговия устойчив селскостопански бизнес, но му дава и повече контрол над него.

Отделно от това правителството в Швеция стимулира фермерите да прилагат подобни практики. Стопаните могат да се възползват от допълнително финансиране, ако използват практики, които намаляват изтичането на хранителни вещества в обработваемите земи и/или успяват да увеличат съхранението на въглерод в почвата.

В рамките на ОСП в Швеция до 9 000 земеделски производители са били насърчени да използват цифрови инструменти за прилагане на точни количества хранителни вещества, изисквани от техните култури.

Според шведското правителство тази мярка ще опази от замърсяване подземни води до 1,4 милиона ха всяка година.

“Винаги трябва да търсим начини за оптимизиране на стопанството си. За мен най-важно е да давам на културите само това, от което се нуждаят”, категоричен е фермерът, който е развивал земеделска дейност и в САЩ, и в Украйна, където впоследствие се запознава и със съпругата си.

По думите му предизвикателствата, пред които са изправени фермерите, са едни и същи, независимо от местоположението им.

“Всички гледаме към бъдещето. Всички сме загрижени за климата и всеки ден мислим за разходите; какви корекции трябва да направим, какви инвестиции ни трябват, особено ако става дума за нови машини” заключи Ola Drevås.