Високите разходи, липсата на персонал и огромните икономически загуби затварят една подир друга регионалните кланици в Германия. Тенденцията да се колят все по-малко прасета и говеда продължава и това има своите последствия за кланиците и за фермерите. За едни това означава намаляване на производство, за други - излизане от бизнеса, а за големите компании - наложителна концентрация на производството на по-малко места, пише специализираният земеделски сайт Agrarhaute. 

„Дивата ферма“: Там където предизвикателството „кръгова икономика“ става реалност

Докато перспективите за подобряване на ситуацията не са добри, политиците се опитват безуспешно да постигнат точно обратното. Министерствата на земеделието в Долна Саксония например се опитват да насърчат малките регионални предприятия, за да може да се доставят животни от фермерите на кратки разстояния. Пазарът обаче диктува друго. 

Има огромен свръхкапацитет на пазара за клане на свине, казва Клаус Мартин Фишер от консултантската компания за управление Ebner Stolz.

Предприятията далеч не работят на пълен капацитет. Докато преди се коляха над 1,1 милиона прасета на седмица, през 2022 г. говорим само за 900 000 животни. Изчислено за годината, това са 47,1 милиона прасета - почти 9% по-малко от предходната година. Тенденцията да пада продължава, допълва Фишер. По думите му е въпрос на време да има нови затваряния.

Жизнеспособни ли са малките кланици в Германия? 

От няколко години малките кланиците в Германия не са икономически жизнеспособни. Затова те намаляват от година на година. Това катастрофално развитие няма изгледи да бъде преустановено. 

Намаляването на популациите от свине и оперативните задачи на свиневъдите в момента продължават, казва Алберт Хортман-Шолтен от Земеделската камара на Долна Саксония към RND. 

Броят на закланите прасета в момента е значително по-малък от миналата година, допълва той. 

През настоящата година се очаква да има само между 43 и 44 милиона животни. Кланиците, казва Холтман-Шолтен, трябва да се адаптират към пазарните условия.

С оглед условията големите компании също са коригирали капацитетите си

Ако приемете, че може би 650 000 прасета ще бъдат заклани на ден в средносрочен план, почти половината от общия капацитет на кланиците в Германия е празен. Една от причините за това развитие е намаляващото потребление.

Потреблението на глава от населението продължава да намалява. Миналата година в Германия са били изядени средно по 52 килограма месо на човек. В началото на 90-те години този показател е бил с десет килограма повече. В същото време повишените разходи създават проблеми и за индустрията - например за енергетиката, а също и остър недостиг на квалифицирани работници. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

От небето до земята: Историята на пилота фермер

Анализ: Как при българските фермери ще остават 150 млн. лв. годишно?

Щрихи от животновъдните неволи в Пазарджишко