Устойчивото земеделие е възможно само с животни. Човекът може да консумира около 25% от това, което расте на полето. Останалата биомаса ще отиде на вятъра, ако не бъде използвана като фураж. Това е мнението на Криста Кюн - първата жена, която оглавява изследователския институт „Фридрих Льофлер“ в над 100-годишната му история, пише германското издание Wеlt. 

Къде бе спечелен и къде - загубен добив в условията на 2023-а година?

Криста Кюн си е поставила няколко цели като ръководител на института. Една от тях е устойчивата трансформация на животновъдството. В момента тя седи в кабинета с най-красивата гледка в цяла Германия. Поне така каза нейният предшественик. Прозорците осигуряват гледка към залива Грайфсвалд Боден и широкото небе на Западен Померан. 

В кабинета на Кюн ще видите снимка на крави. Това не е случайно. 

„Без крави не става. Те са „невероятно очарователен животински вид“. Могат да направят много от почти нищо с метаболизма. Темпераментът и нравът им е просто страхотен”, казва квалифицираният ветеринарен лекар и генетик. 

Предците на Кюн са отглеждали добитък от векове. 

„В нашата къща кравите сякаш седяха на дивана с нас”, споделя тя. 

За нея животните излъчват успокояващ ефект. 

Можете да легнете между тях на поляната, ако сте стресирани. Тогава гарантирано няма да има повече стрес, споделя Кюн. 

За ръководителката на „Фридрих Льофлер“ е ясно, че устойчивото земеделие е възможно само с животни. 

“Като цяло можем да консумираме само около 25% от това, което расте на полето“, казва ученият, цитирайки научно изследване. 

Останалото е изхабена биомаса, освен ако не се дава на животни. Това не може да се позволи от гледна точка на продоволствената сигурност. Целта трябва да бъде материален цикъл. В същото време животните трябва да се хранят по такъв начин, че да не ядат това, което хората лесно могат да консумират.

Според Кюн животновъдството на бъдещето не е непременно идилията на дребномащабното земеделие à la „Bullerbü“. Някои технологии са дори по-лесни за внедряване в по-големите компании. Тя е застъпничка на съчетаването на оригинални концепции с днешните технологии и знания.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министър Вътев: Важен приоритет е изготвяне на Стратегия за напояването в България

В Канада: Млади фермери обединяват усилия по пътя към новата ера в земеделието

Агроиновации: Дни на синергията на SmartAgriHubs