Наследството на успешния европейски проект SmartAgriHubs и трансформацията му в самоподдържаща се общност е темата на 310 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.
След официалното приключване на европейския проект SmartAgriHubs, финансиран по програма Хоризонт 2020 и след проведената заключителна конференция в Лисабон, партньорите по проекта поставят ново начало. 

Тяхното предложение за продължаване на наследството на проекта по един по-добър начин е с предстоящата конференция Synergy Days. Това специално събитие отбелязва трансформацията на проекта на ЕС SmartAgriHubs в самоподдържаща се общност. С това събитие, посветено на синергията, партньорите в SmartAgriHubs искат да създадат пространство за тази общност за срещи, дебати и обмен на знания. 

Дните на синергията се организират в Солун от 4 до 5 октомври 2023 г. и това ще бъде най-важната точка, свързваща дигиталните иноватори в европейския хранително-вкусов сектор. 

Проектът SmartAgriHubs се реализира успешно в периода от 2018 г. до 2021 г. и имаше за цел да подкрепи мрежа от центрове за иновации в селското стопанство и събра 164 партньора от сектора на хранително-вкусовата промишленост и 149 центъра за цифрови иновации. Днес повече от 3200 са активните потребители на портала за иновации и функционират повече от 300 центъра за цифрови иновации. В редица публикации рубриката „Агроиновации“ представи работата на Пилотните иновативни експерименти по проекта SmartAgriHubs.

В рамките на събитието Synergy Days на 4 и 5 октомври, заинтересованите страни могат да очакват пленарни сесии, които ще запознаят участниците с множество теми, свързани с изменението на климата, устойчивост в интелигентното земеделие и други теми, както и семинари, които ще се провеждат в интерактивни паралелни сесии. Дни на синергията ще се съпътстват и от едно от най-големите изложения на проекти на ЕС, посветени на интелигентното земеделие. 

Повече за програмата и регистрацията за събитието.

310 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на SmartAgriHubs и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!