Допреди около 5 години Карики беше почти непознато. Можеше да бъде открито, само ако имате шанса да отседнете на гости в някоя от старите къщи в планинските села на Тинос, Гърция. Днес то става все по-популярно и в това няма нищо случайно, пише гръцкото издание Tyrokomos. 

Бродовин - екофермата, в която крал Чарз III ще прави кралско сирене

Карики е традиционен продукт на Тинос и е определяно като едно от малкото “естествено сини” сирена в Европа. Това сирене отлеждава половин година в тиква. За мнозина е деликатес за небцето, който си заслужава да бъде опитан.

За технологията на производство споделя повече Анджела Руджери - производител на сирене. Именно тя изважда Карики от забравата и го кръщава с настоящото му име. 

Обикновено наричаме сиренето Трачила. Така съм го научила от баба ми. Нарекохме го Карики преди пет години, когато започнах да го изпращам до магазините в Атина, защото моите приятели и колеги казаха, че това име е по-звучно, казва Руджери. 

Карики е името на тиквата в Тинос, която в миналото е била използвана за съхранение на храна или транспортиране на течности. Тя не е годна за консумация. Когато бъде правилно изсушена, може да се използва като съд за съхранение. 

Така се ражда рецептата за това сирене, което, за да му се насладите, трябва да зрее половин година. Научно все още не е доказано, че тиквата играе каталитична роля в производството на Карики. Тя обаче е източникът на гъбичките, които помагат на сиренето да узрее и му придава специфичен цвят и огнен вкус. 

За да се създаде Карики, първо трябва да се приготви конкретно сирене. Анджела Руджери има стадо от 25 крави. Работи със собствено мляко. За получаването на 1 кг сирене, което по-късно ще се превърне в Карики, тя влага 10-12 кг мляко. Това количество по-късно ще й даде около 400 г. от деликатеса Карики. 

Една голяма кратуна, която побира два килограма сирене, ще бъде готова след 6 месеца. При по-малките тикви може да спестите няколко седмици чакане, споделя още Руджери. 

Тъй като производството  на Карики не е гарантирано успешно, сиренето е придружено от сладко чувство на безпокойство. Затова фермерката произвежда само 400 тикви годишно. Производственият период е ограничен до хладните месеци на годината.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мнение: Цената на млякото е твърде под себестойността му

Сръбските фермери готвят блокади заради зърното и млякото

Напук на трудностите: Семейно стопанство работи за увеличаване на животните