Във времена, когато се увеличават обявите за продажба на цели стада и ферми, разходите за производство растат и подпомаганията не идват навреме, си е направо лукс да попаднеш на производители, които имат амбицията да увеличават броя на животните и не продават женските си теленца.

Родни производители намират прекия път към клиента

Такава е историята на семейна ферма „Йовчеви“ от град Раковски, създадена през 2001 г. В нея е ангажирано цялото семейство на Силвия Шаркова – нейните майка, баща, брат, съпруг. 

„Работим с Червеношарен и Черношарен Холщайн. Основно залагаме на червените, защото са по-здрави, въпреки че дават по-малко мляко. Отглеждаме ги оборно, като наскоро оградихме двора на стопанството с електропастир, за да могат да се разхождат. Обработваме около 1800 декара земя основно с люцерна, защото за нас това е най-добрият вариант. Докъдето можем, фуражите също си произвеждаме сами“, разказва съпругът на Силвия. 

Животните са около 250 с тенденцията да нарастват. Стопанството има капацитет за това и като дворно място, и като закрита площ, но остава проблемът с работната ръка. „Няма хора, на които да можеш да разчиташ,  трябва да си там постоянно“, споделя младото семейство.

В собствена малка мандра те преработват цялото количество мляко, което издояват за деня. От него произвеждат кисело мляко в стъклени буркани и кофички, кашкавал, бяло саламурено сирене и свежо сирене. Планират да разширят асортимента с краве масло, айран, бутилирано прясно мляко.

Фермата намира пазар на продукцията си в търговски обекти в Раковски и Пловдив. Зарежда и складове в Пловдив, които снабдяват магазини и в други областни градове, като Бургас и Стара Загора. Засега нямат собствен фирмен магазин, но често продават директно от мандрата. Имат два млекомата в Раковски, където продават сурово прясно мляко. 

„Млекоматите бяха първото нещо, което направихме. Цената на суровото мляко там е много по-добра в сравнение с изкупната цена на мандрите, които направо се подиграват. Затова не продаваме на мандри, гледаме всичко да преработваме. Имаме много планове, но реализирането им ще ни отнеме време и усилие“, казва Силвия Шаркова, като остава оптимист, че най-доброто тепърва предстои.