Ферми със затворен цикъл на производство и мандри представиха своите млечни продукти на тематичен "Фестивал на сиренето" в град Сливница. Зала „Арена Сливница“ бе достатъчно просторна, за да събере жители и гости на града, дошли да опитат и купят автентични продукти от българска суровина.

Добрият пример: Как семейна козеферма с мандра успява?

Началото бе поставено преди 9 години, но последва 2-годишно прекъсване заради пандемията. Миналата година фестивалът се завърна като международна инициатива, реализирана с европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

„Надявам се да утвърдим този фестивал като един от най-добрите за млечни продукти в България“, заяви при откриването на 18 март Васко Стоилков, кмет на Сливница и председател на УС на МИГ Сливница-Драгоман. По думите му финансирането през местните инициативни групи ще се увеличи тройно през новия програмен период, което е шанс за производителите да се развиват.

Партньори по проекта са 14 организации от Гърция, Румъния, Молдова и България. Във фестивала у нас се включиха не само родни мандри и производители на сирене и млечни продукти, но и техни колеги от Сърбия, като стопанство Златкович от Пирдоп.

Част от програмата на двата фестивални дни бяха демонстрациите на добре познатия технолог Мина Варджиева и нейната сиренарска школа.  

„Тук показвам как се прави ръчно месен кашкавал от краве мляко и прясно биволско сирене в специални формички. В тези формички сиренето остава меко и свежо, тъй като киселинността не може да се развие и липсва пресоване“, сподели Мина за Агри.БГ, която бе отличена с грамота за своето участие във фестивала.

На участниците бяха раздадени награди под формата на плакети и грамоти в четири категории:

•    „Сирене посланик“ – отличените са ферма Йовчеви от град Раковски; мандра Киселово от варненското село Генерал Киселово; ферма „Ваневи“ от село Стряма, община Раковски; ферма Борима от село Борима, община Троян;
•    
„Мандра с най-разнообразни продукти“ за млечни кози продукти „Козарев“ от най-голямата козеферма у нас и мандра Зимевица, община Своге;
•    
„Сирене уникат“ получи мандра Братушково, община Сливница;
•    „
Любимец на публиката“ – с отличието бяха удостоени Mezence.bg от град Банкя; земеделският производител Александър Иванов от село Гълъбовци, община Сливница; мандра Тетевен от град Тетевен; мандра Дестан от село Искра, община Силистра; и мандра Братушково от община Сливница.