Здрави и умни животни, които се доят по тяхно желание от роботи – тази футуристична технология работи вече втора година в кравеферма в добруджанското село Котленци. „Умните“ доячи са на разположение на кравите в продължение на 23 от 24 часа в денонощието. В този период животното по свое усмотрение и необходимост отива само до роботите, инсталирани в стопанството. 

Следим темата за цената на млякото 

„Обучихме кравите и те сами се справят. Много добре се получава. Започваме втора година работа с роботи при доене. Естествено, учим всяка нова юница, за да свикне да посещава редовно робота. Целият процес е много различен и интересен“, разказва собственичката Радослава Рогова

Благодарение на внедрените технологии от бъдещето във фермата вече отчитат по-висок млеконадой. Тук обаче идва жестокият сблъсък с родната действителност. Обратно на логиката и икономическите процеси, цената на суровото мляко продължава да пада.

„Кравето мляко стигна за кратък период до 1,20 лв. за литър. В момента обаче е доста под 1 лв., а това е твърде далеч от себестойността на суровината“, не крие разочарованието си Радослава Рогова. Сигнали до Агри.БГ показват, че суровото мляко на места се изкупува под 0,80 лв./л. 

Още преди години, когато проблемите в млечното говедовъдство постоянно нарастваха, във фермата в Котленци направиха всички необходими стъпки, за да започнат собствена преработка на млякото. „При нас в момента имаме млеконадой от 30 до 32 литра на крава средно. Стигали сме и до 40 литра“, разказва фермерката. Дойните крави във фермата са 140. 

„Част от млякото преработваме, по-голямата част продаваме. Всичко от мляко правим, но в малки количества. Искаме по-бутикови и по-интересни продукти. Например сирене с розмарин, кашкавалено роле със сирене, кашкавал с орехи, четири вкуса сирене, млечни продукти с различни български подправки“, посочва част от асортимента си Радослава и допълва, че всеки продукт е резултат от експеримент и лично одобрение на семейството й. 

Високото качество на млякото е дълъг процес, извървян от фермата. Радослава Рогова е потомствен фермер и продължава по стъпките на баща си. От 2003 г. се захваща сериозно с млечното говедовъдство, а през 2008 г. вече го превръща в професионален бизнес. През годините инвестира в редица нововъведения, за да отглеждат животните по-професионално  и качествено. 

Инвестицията в роботи е поредната крачка в тази посока. Модерните "доячи" изпълняват много функции, сред които анализ на млякото, нуждата от промяна в менюто на кравата, пълна информация за здравословното й състояние, дори степен на разгоненост. Връзката между робот и животно се осъществява чрез нашийници, подаващи сигнали.