Напрежението сред сръбските фермери расте. В края на тази седмица те се събраха, за да подготвят организацията на предупредителен протест следващата седмица. Те планират да блокират пътища на няколко места, ако държавата не предложи решение за проблемите с излишното мляко и зърно, съобщава Ozonpress. 

След срещата при президента: Зърнопроизводителите излизат трети ден на протест

Разговаряхме няколко пъти с представители на Министерство на земеделието за излишъците от мляко, зърно и субсидиите. Не постигнахме успех, заяви президентът на Асоциацията на животновъдите в Централна Сърбия Милия Паламаревич.

Паламаревич очаква конкретни решения за проблемите с вноса на огромни количества мляко и сирене, излишъците на тези продукти на вътрешния пазар, широкия диапазон в цените на изкупуваното мляко от 30 до 80 динара за литър, излишъка от зърно, който имат,  а няма на кого да продават, защото износът е бил забранен миналата година.

Министерството на земеделието не гледа сериозно на проблемите ни и че 50 000 домакинства, занимаващи се с животновъдство, ще фалират, допълва президентът на животновъдната асоциация. 

Седмица по-рано в знак на протест сръбският фермер Югослав Томич от Стайичево близо до Зренянин изля два и половина тона краве мляко, тъй като няма на кого да го продаде. Нито една мандра не се интересува от продукцията му. 

Томич каза пред портала Autonomija, че ще бъде принуден да започне да коли добитъка, тъй като произвежда два и половина тона сурово мляко на ден, но никой не купува.

Получихме депозит за 30 глави добитък, които ще бъдат заклани в понеделник, най-късно вторник, казва Томич, който създава фермата си през 2005 г. Днес има 300 глави добитък, от които 150 са млечни крави. 

Фермерът допълни, че е искал да дари млякото. Законът обаче забранява да се дарява сурово мляко. 

За да го предадем, ще трябва първо да го пастьоризираме, което представлява допълнителен разход, обяснява Томич и уточнява, че през последните седем години е произвеждал по един милион литра мляко годишно.

За фермера инвестираните пари във фермата не са важни. Пита се обаче как ще отглежда трите си деца оттук насетне. 

Жена ми и аз вложихме всичко във фермата. Не можех да си представя, че това ще се случи. Последните два месеца никой не иска да купува мляко. Ако държавата не направи нещо навреме, ще трябва да затворим. Нямаме друг избор, допълва Томич.
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Георги Кафтанов: Пълно е с оранжерии, които се продават или дават под наем

Еврокомисията одобри България, Полша и Румъния да получат 56 млн. евро от кризисния резерв

И лозари готвят протест